Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului a vorbit marți despre incidentele semnalate în cazul vaccinului AstraZeneca. Acesta a punctat că, deși acestea sunt „foarte rare”, există o preocupare serioasă în privința acestui aspect, iar concluziile unei evaluări vor fi făcute publice joi.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis marți că beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 continuă să depășească riscurile. Această declarație vine după ce mai multe țări au oprit utilizarea acestuia din cauza anumitor îngrijorărilor legate de cheagurile de sânge pe care le-ar provoca.
Directorul executiv al EMA, Emer Cooke, a declarat că nu există niciun indiciu că incidentele legate de cheagurile de sânge, pe care le-a numit „foarte rare”, au fost cauzate de vaccin, dar că experții evaluează această posibilitate.
Încrederea în siguranța vaccinurilor este prioritară, iar agenția a efectuat o evaluare de la caz la caz, a spus el, după cum transmite Reuters.
„Beneficiile continuă să depășească riscurile, dar acest aspect este o preocupare serioasă și are nevoie de o evaluare științifică detaliată. În asta suntem implicați în acest moment ”, a declarat Cooke într-o conferință de presă.
Rezultatele acestei evaluări vor fi discutate în cadrul unei întruniri EMA de joi, după care vor fi făcute publice, a spus Cooke.
Suedia și Letonia au suspendat marți utilizarea vaccinului, ducând astfel cifra țărilor care au luat o decizie similară la mai bine de o duzină în UE.
UE ar putea lua măsuri judiciare împotriva AstraZeneca
Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu exclude acţiuni judiciare împotriva companiei farmaceutice AstraZeneca, a declarat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, citat de AFP.
„Există îngrijorare şi mai mult, fără îndoială un anumit număr de încălcări ale contractului, iar Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluş care să dea bani fără să aştepte nimic în schimb”, a spus oficialul la postul Radio Classique.
„Ne apărăm interesele. Pot exista acţiuni judiciare. Nu este exclus”, a adăugat el.
Declarația vine în contextul în care AstraZeneca a anunţat sâmbăta trecută noi întârzieri ale livrărilor de vaccin împotriva coronavirusului pentru UE, invocând restricţii de export.
„Trebuie să facem presiuni, suntem mai puternici ca europeni decât dacă Franţa ar acţiona de una singură”, a apreciat Beaune. „Înaintea acţiunilor judiciare, există presiunea politică sau chiar a consiliului de administraţie, în interiorul firmei”.
„Dacă va fi nevoie de acţiuni judiciare, le vom efectua, dar asta durează. Astăzi, urgenţa este producţia”, a mai spus secretarul de stat.