Biden afirmă că legăturile dintre SUA și Marea Britanie „rămân puternice”
Joe Biden și Boris Johnson nu ar putea fi niciodată descriși ca suflete pereche din punct de vedere politic, iar plecarea umilitoare a premierului britanic, joi, a fost întâmpinată cu o oarecare ușurare la Washington, după ani de tensiuni, în special pe tema Brexit.
Casa Albă va spera acum că Partidul Conservator poate găsi un succesor care să ofere o conducere mai previzibilă, mai puțin haotică și fără zelul lui Johnson de a rescrie protocolul privind Irlanda de Nord din acordul Brexit.
Într-o scurtă declarație oficială care nu l-a menționat pe Johnson, în vârstă de 58 de ani, președintele american a spus că așteaptă cu nerăbdare să continue „cooperarea strânsă” cu Marea Britanie și alți aliați în privința priorităților, inclusiv războiul din Ucraina. Biden, în vârstă de 79 de ani, a insistat asupra faptului că „relația specială” dintre popoarul american și britanic „rămâne puternică și durabilă”.
„Când praful se va așterne la Londra, demisia lui Johnson va face mai mult bine decât rău relației dintre SUA și Marea Britanie„, a declarat Charles Kupchan, care a fost consilier pentru Europa al președintelui Barack Obama la Casa Albă.
„Acest lucru se datorează în principal faptului că Washingtonul are nevoie de o mână foarte fermă la volan, iar Johnson a sărit de la o criză la alta. El nu a fost capabil să ofere genul de continuitate și corzile politice de care SUA și lumea au nevoie disperată în acest moment.”
Boris Johnson a fost privit mereu cu scepticism de către democrați
Fostul premier al Marii Britanii a fost întotdeauna privit cu scepticism de mulți democrați. În 2016, el a provocat jigniri afirmând că Obama, al cărui tată era kenyan, a făcut să fie îndepărtat un bust al lui Winston Churchill din Biroul Oval din cauza „antipatiei ancestrale față de imperiul britanic”.
În 2019, Biden l-a numit pe Johnson o „clonă fizică și emoțională” a lui Donald Trump, președintele de atunci și un susținător al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie The Guardian.
Democrații, în schimb, au fost alarmați de Brexit și de amenințarea pe care o reprezintă pentru acordul din Vinerea Mare din Irlanda de Nord. Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a avertizat recent că rescrierea protocolului privind Irlanda de Nord – conceput pentru a evita plasarea unei frontiere comerciale și vamale pe insula Irlanda – ar putea pune în pericol orice speranță de încheiere a unui acord de liber schimb între Regatul Unit și SUA.
Cei doi președinți au găsit o cauză comună în Ucraina
Cu toate acestea, Biden și Johnson au găsit o cauză comună în Ucraina, în urma invaziei neprovocate a liderului rus Vladimir Putin.
Atât SUA, cât și Marea Britanie au vărsat arme și bani pentru a sprijini guvernul ucrainean, consolidând în același timp alianța NATO. Marea Britanie a semnat, de asemenea, un pact de securitate cu SUA și Australia, care urmărește să ofere o contrapondere la China.
Kupchan, senior fellow la Council on Foreign Relations și profesor de afaceri internaționale la Universitatea Georgetown, a declarat: „Washingtonul a fost plăcut surprins de politica externă a lui Johnson. A fost destul de activist: destul de orientat spre viitor în ceea ce privește războiul din Ucraina, relațiile cu China și încheierea acordului Aukus cu Australia.
„Mulți dintre noi, aici, la Washington, ne temeam că Brexitul marchează începutul unei întoarceri spre interior, iar Johnson a dovedit, într-o anumită măsură, că această evaluare era incorectă.”
„Necunoscutele necunoscute în acest moment au legătură, evident, cu cine urmează, iar dacă ar trebui să existe o îngrijorare la Washington, aceasta ar fi legată de Brexit și de protocolul cu Irlanda de Nord. Pur și simplu nu știm încotro se va îndrepta următorul prim-ministru în această problemă, dar ultimul lucru pe care Statele Unite îl doresc în acest moment este o ceartă între Marea Britanie și UE și noi probleme în Irlanda de Nord.”