Marţi, 8 decembrie, Consiliul General al Capitalei a adoptat, cu 44 de voturi favorabile şi o singură abţinere, un proiect de rectificare bugetară, introdus pe ordinea de zi suplimentară, care prevede majorarea fondurilor pentru diverse stimulente oferite de către Primăria Generală, dar şi diminuarea datoriei către ELCEN a Termoenergetica, în baza mecanismului SWAP de compensare a datoriilor.
„Este vorba de extinderea limitei pentru stimulentele pentru persoane cu dizabilităţi – adulţi şi copii – şi celelalte pe care le cunoaşteţi, pentru nou-născuţi, pentru femei însărcinate, pentru familii monoparentale şi pentru limitarea abandonului şcolar. Se acordă de către PMB toate aceste stimulente, însă limita prevăzută în buget a fost deja atinsă şi a fost nevoie ca noi să extindem această limită. De asemenea, limita a fost atinsă pentru subvenţia la căldură şi pentru subvenţia pentru transportul public”, a precizat edilul general, Nicuşor Dan.
PSD se va adresa instanţei de judecată din cauza datoriilor Termoenergetica
PSD nu este însă de acord cu modul în care se vor compensa datoriile Termoenergetica. Consilierul municipal social-democrat Aurelian Bădulescu a anunţat că grupul PSD va ataca în instanţă hotărârea care vizează mecanismul SWAP de compensare a datoriilor, acuzând că acesta nu respectă prioritatea arieratelor şi ar putea prejudicia bugetul de stat.
„Aţi înţeles să ascundeţi prin acest raport de specialitate o manevră tehnică pe care dumneavoastră vreţi să o faceţi, în complicitate cu cei care v-au ajutat să ajungeţi primar, respectiv cei de la Ministerul Finanţelor, acel giumbuşluc financiar prin care eu am înţeles că nu mai vin banii pe care îi datora Guvernul Primăriei, ci din acte, dintr-o manevră – să spunem, tehnică – ajung practic în puşculiţa ELCEN, în felul acesta îndepărtându-ne de la legea bugetului de stat şi de la ordinea de priorităţi. Trebuie să înţelegeţi că bugetul Municipiului Bucureşti are o serie de arierate, pe care noi trebuie să le achităm. (…) Ştiu că v-aţi consultat îndelung cu ministrul Finanţelor, însă vă rog să aveţi în vedere (…) consilierii PSD vor ataca în instanţă această chestiune”, a spus Bădulescu.
Nicuşor Dan a replicat că, prin acest mecanism, datoria Termoenergetica se diminuează de la 450 la 150 de milioane de lei.
„Acolo unde spuneţi că o să atacaţi, e vorba de 300 de milioane pe care, prin mecanismul SWAP de compensare, Guvernul i-a acordat Bucureştiului din datoria pe care o are către Termoenergetica. Deci, practic, din acest moment, datoria către Termoenergetica, care era undeva la 450 de milioane de lei, a ajuns undeva la 150 de milioane de lei, prin acest mecanism de compensare”, a explicat edilul general, potrivit Agerpres.
Creşte numărul de paturi la Terapie Intensivă în spitalele COVID din Bucureşti
La rândul său, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Vasile Apostol, a arătat că aproximativ 24 de milioane de lei de la capitolul „Bunuri şi servicii” de la ASSMB vor fi transferaţi către spitalele COVID, pentru a creşte numărul de paturi ATI.
„La acest moment, în cele 6 spitale declarate COVID de către Ministerul Sănătăţii avem la dispoziţie 78 de paturi ATI. Intenţionăm să înfiinţăm 10 paturi ATI la Spitalul Sf. Ştefan, 16 paturi ATI la Spitalul Victor Babeş şi alte 25 de paturi ATI la Spitalul Colentina, pentru care, la acest moment, din perspectiva demersului, am depus documentaţia privind eliberarea certificatelor de urbanism, în vederea documentaţiei ISU, documentaţie incipientă demersului.
Transferul se raportează la sume ce se alocă spitalelor. Vor merge aproximativ 5 milioane de lei către Spitalul Victor Babeş pentru investiţia în paturile ATI, 2 milioane pentru Spitalul Colentina, 500.000 pentru Spitalul Sf. Ştefan, 500.000 pentru Malaxa, 800.000 pentru Spitalul Cantacuzino, care are începând de acum două săptămâni opt paturi COVID”, a precizat Apostol.
Ce alte direcţii vor primi mai mulţi bani şi unde s-au făcut tăieri?
Conform hotărârii adoptate, veniturile la bugetul local se diminuează cu 191 de milioane de lei (ajungând la 6,83 miliarde lei). Cheltuielile Primăriei Capitalei se diminuează cu 242 milioane lei.
Cheltuielile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor fi suplimentate cu 54 de milioane de lei, iar ale Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale cu 39 de milioane de lei.
În schimb, cheltuielile Administraţiei Străzilor vor fi diminuate cu 40 de milioane de lei, ale Centrului pentru Seniori cu 3,1 milioane lei, ale Clubului Sportiv Municipal Bucureşti cu 8,9 milioane lei, iar ale Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public cu 22,6 milioane lei.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea