Vineri seară, pe 6 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a spus când va avea loc prima rectificare bugetară din acest an. Șeful Executivului a mai precizat că în momentul în care va intra în vigoare legea pe care şi-a asumat-o în Parlament, va fi creat cadrul legal.
Când va avea loc prima rectificare bugetară de anul acesta?
Întrebat când va avea loc prima rectificare bugetară de anul acesta, premierul Marcel Ciolacu a spus că în momentul în care va trece legea pe care și-a asumat-o în Parlamentul României, se va crea cadrul legal.
„Vom face un fond pentru cofinanţare. În momentul în care va trece legea pe care mi-am asumat-o în Parlamentul României, se va crea cadrul legal. Când vom avea cadrul legal, deja s-au dat mai multe hotărâri de guvern ca să fie funcţional acel cadru legal şi sunt ferm convins…
Prioritatea numărul unu este exerciţiul bugetar 2016 – 2020, astfel încât să ne apropiem la o absorbţie cât mai mare”, a declarat el la Arad.
Șeful Executivului a mai precizat că actualul exercițiu financiar se va încheia pe data de 31 decembrie.
„Îmi doresc o absorbţie peste 95 la sută, să fie cât mai aproape de sută la sută şi suntem în discuţii cu Comisia astfel încât anumite plăţi să putem face şi pe alte paliere (…)
Oricum, există o subcontracrare de aproape 50 la sută care sunt proiecte şi fazate care instră pe exerciţiul actual. E o discuţie, dar prioritatea mea ca prim-ministru şi a Guvernului României şi a ministrului de Finanţe este de a nu pierde bani europeni”, a spus acesta.
Miniștrii au trimis deja primele sume
Potrivit lui Marcel Ciolacu, primele sume au fost deja cerute de către miniştri.
„Primele rectificări şi primele sume, deja ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi-a făcut temele şi a venit cu o solicitare pe POIM de încă 500 milioane euro, noi trebuie să asigurăm cofinanţarea, ne mai trebuiesc 2 miliarde de lei pentru a atrage 3 miliarde de euro. Acesta este 15 la sută, cam acestea sunt proporţiile. Pe urmă sunt cofinanţările pentru proiectele primarilor unde vom crea un buffer justificat”, a afirmat șeful Executivului.
Premierul susține că „există un plan foarte riguros conceput, împreună cu ministrul de Finanţe, cu întreaga echipă guvernamentală şi ne vom ţine de el.”
„Prioritatea noastră în acest moment este România şi infrastructura atât critică, cât şi marea infrastructură”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie
La sfârșitul lunii septembrie, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a anunțat că rectificarea bugetară s-ar putea face în noiembrie 2023.
Ȋnainte de asta, trebuie să intre în vigoare proiectul de lege pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului României.
Acesta a spus că „rectificarea bugetară se va face, cel mai probabil, întâi trebuie să se întâmple ceva şi anume proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în faţa Parlamentului trebuie să intre în vigoare, după ce parcurge toţi paşii legali prevăzuţi şi după aceea se centralizează toate cererile de la ministere.”
Când se vor majora salariile în construcții și agricultură?
„Pentru a evita anumite scenarii”, spune el, este oportun să intre în vigoare pachetului cu măsuri fiscale, abia se vor majora salariile în construcţii, agricultură şi industria alimentară prin Ordonanţă de Urgenţă.
Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent.
Măsura adoptată urmărește reducerea numărului angajaților aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Mai mult despre acest subiect puteți citi aici.