Structura ce se va ocupa cu securitatea cibernetică în Uniunea Europeană, este prima de acest gen de pe teritoriul României, după ce țara noastră a câștigat selecția la sfârșitul anului trecut. Guvernul urmează să stabilească în ședința de miercuri mai multe aspecte în ceea ce privește operaționalizarea Centrului Cyber.
Un memorandum privind aspecte organizatorice pentru operaţionalizarea Centrului de competenţe industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică al UE – Centrul Cyber, prima structură a Uniunii Europene care va avea sediul în România, se află pe agenda şedinţei de Guvern care va avea loc, miercuri, la Palatul Victoria.
Potrivit Executivului, memorandumul vizează desemnarea instituţiei coordonatoare şi constituirea unui Grup de lucru interinstituţional pentru identificarea setului de măsuri necesar operaţionalizării Centrului Cyber.
Memorandumul propune desemnarea Ministerului Finanţelor ca instituţie responsabilă pentru operaţionalizarea la Bucureşti a sediului centrului.
De asemenea, se propune constituirea unui Grup de lucru interinstituţional, denumit GLI Cyber, sub autoritatea Ministrului Finanţelor, pentru identificarea măsurilor necesare operaţionalizării la Bucureşti a centrului şi aprobarea elaborării, într-o etapă ulterioară, a actului normativ aferent pentru aprobarea tuturor cheltuielilor care vor fi suportate de statul român, inclusiv a celor legate de chirii şi utilităţi, pe o perioadă de 10 ani.
România a câștigat anul trecut selecția privind sediul Centrului Cyber
România a fost desemnată, la sfârşitul anului trecut, ca statul membru UE care va găzdui sediul Centrului Cyber.
„Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre. De asemenea, Centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin cele două programe de finanţare ale UE cu relevanţă pentru sector – Europa Digitală şi Orizont Europa”, se arată într-un comunicat al MAE de la acea vreme.
Pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri se mai află un proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.
Agenda reuniunii poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară.