Ziua de 12 februarie va ramane in istoria transportului cosmic, ca ziua in care a avut loc primul accident. Doi sateliti s-au tamponat deasupra Siberiei, ambii fiind distrusi aproape complet si lasand in acel loc o gramada plutitoare de resturi.
Desi nu mai suntem in perioada razboiului rece, trebuie mentionat ca vinovatul a fost un satelit rusesc, iar „victima” a fost un satelit american Iridium. Vina a fost a rusilor, deoarece satelitul lor era abandonat, in vremurile sale de glorie facilitand comunicatiile militare sovietice. Acum, satelitul rusesc mergea intr-o directie neclara, intrand fara sa-si semnalizeze intentia pe sensul pe care mergea, regulamentar, satelitul american.
Problemele apar abia de acum, deoarece norul de resturi poate afecta satelitii care mai trec prin zona. Oficialii rusi si americani au avertizat companiile care detin sateliti ce tranziteaza acel perimetru sa ii redirectioneze. Pentru ca poarta vina tamponarii, partea rusa a preluat obligatia de a monitoriza resturile. Potrivit lui Valery Lyndin, purtator de cuvant al agentiei spatiale rusesti, statia din apropiere, pe care se afla trei astronauti, este expusa la un risc foarte mic si ca nu crede ca vor fi probleme.
De asemenea, rusii vor monitoriza mai atent satelitii pe care nu ii mai folosesc, si le vor adapta viteza la conditiile de mers dupa cum ar spune Politia Romana, pentru ca pe viitor sa nu se mai intample astfel de coliziuni.
Din nefericire, nu exista inca un program „Rabla” pentru vehiculele care circula in spatiu. Astfel ramane riscul ca harburi de sateliti din perioada sovietica sa mai accidenteze sateliti in uz. Mai ales ca in spatiu nu exista niciun semn de circulatie, semnafoare sau marcaje care sa asigura un trafic fara riscuri.