Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătății al țării. Potrivit acestuia, Malta a devenit prima țară din UE care a obținut imunitate colectivă, după ce a vaccinat cu cel puţin o doză de ser anti-Covid 70% din totalul populaţiei adulte.
În aceste condiții, potrivit sursei citate, insula mediteraneană a înregistrat, în medie, 3 noi cazuri de Covid în fiecare zi din ultima săptămână. În ceea ce privește rata rezultatelor pozitive la testele Covid-19, aceasta este de 0,2%.
În același timp, în prima zi a acestei săptămâni, au fost raportate două noi contaminări. Chris Fearne, ministrul Sănătăţii, a oferit o serie de declarații în acest context. Potrivit acestuia, 42% din întrega populație a primit deja ambele doze de vaccin, el precizând și rapiditatea cu care acestea sunt administrate.
„Vaccinurile sunt administrate la o rată de 1 la fiecare 5 secunde. 42% din populaţia adultă a primit ambele doze”, a spus ministrul în cadrul unei conferințe de presă.
Malta elimină masca de protecție
De menționat este faptul că toți rezidenţii Maltei cu vârste de peste 16 ani pot fi vaccinaţi. Totodată, Fearne a precizat că și minorii cu vârste de peste 12 ani urmează să fie imunizați. Campania urmează să înceapă în momentul în care autorităţile medicale europene vor da undă verde, potrivit Reuters.
Ministrul a mai anunțat că în aceste condiții, Malta se poate apropia de normalitate. Astfel, începând cu data de 1 iulie, țara va elimina obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber în cazul celor vaccinaţi, atâta timp când numărul de cazuri rămâne scăzut.
Trebuie amnitit faptul că, anterior, autorităţile sanitare au anunţat că purtarea măştii nu va mai fi obligatorie pe plaje începând cu 1 iunie. În același timp, în contextul succesului campaniei de vaccinare anti-covid, în Malta au fost modificate luni și alte măsuri impuse. Printre acestea se numără extinderea programului de funcţionare a localurilor până la miezul nopţii.