Cifrele privind lupta împotriva pandemiei COVID-19 în Portugalia arată deficienţe în procesul de ieșire din izolare, care a urmat unei perioade de aproape două luni de stare de urgență. Acest fapt, asumat recent de specialiști precum coordonatorul biroului de criză al Ordinului Medicilor, dr Filipe Froes, a fost un aspect materializat suplimentar de mai mulți observatori internaționali, care indică acum Portugalia drept una dintre țările care va mai trebui să adopte mai multe măsuri pentru controlul situației locale. Sfârșitul percepției asupra unui miracol portughez exemplar, reputație dobândită în perioada de izolare, a fost evidențiat prin excluderea cetăţenilor portughezi din primele liste de naționalități sigure și scutite de carantină în mai multe țări europene, în special în Regatul Unit, care le-a publicat mai de curând. Acest lucru afectează, în mod evident, modul în care Portugalia poate fi percepută în redeschiderea spațiului Schengen și, prin urmare, relansarea economiei și a unuia dintre principalele sale sectoare – turismul – care reprezintă aproximativ 19,1% din valoarea creată în termeni de PIB.
Această încadrare plasează Portugalia într-o situație complexă. Nevoia de a declara din nou starea de urgență și de a aplica din nou restricții de mobilitate, mai ales dacă focarul viral revine la nivel european – un al doilea val sanitar între septembrie și sfârșitul anului – ar putea reprezenta o situație profundă din punct de vedere economic și social pentru companii și mai ales pentru familii în următorii ani. Intervențiile recente ale statului în companii precum TAP și Efacec creează situații de dificultăți financiare complexe în termeni bugetari, care vor rămâne descoperite peste 12 luni, în timp ce sectoarele mai tradiționale vor suferi din cauza deteriorării puterii de consum național, precum și a unei activităţi mai puțin impetuoase în sectoarele exportatoare cu o anumită importanţă – cum este cazul clusterului sectorului auto (cum este cazul autoeuropa) – pentru a nu vorbi despre moartea structurală potențială a sectorului turistic național, care va fi cel mai afectat de eșecul Portugaliei în această fază a renunţării la izolare.
Este adevărat că puține domenii de activitate vor avea capacitatea de a rezista unui al doilea val în Portugalia, dar turismul internațional depinde foarte mult de valoarea încrederii și va fi, probabil, unul dintre cele care vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. Întrucât distanţarea socială va continua, probabil, să fie o realitate până când un vaccin va fi pus la dispoziţie – un proces care poate dura încă, este puțin probabil ca apetitul oamenilor de a-şi petrece concediul în străinătate să-şi revină foarte mult. Și multe țări își vor menține granițele închise pentru nerezidenți în următoarele luni, pe măsură ce persistă temerile de contaminare. Aceasta este, fără îndoială, o lovitură grea pentru țările care depind de turism pentru a injecta bani în economiile lor.
De aceea, Portugalia se află pe muchie de cuțit și multe vor depinde de răspunsul european, în special în ceea ce privește formatul final. Majoritatea stimulentelor – o dezbatere care a fost aprinsă Uniunea Europeană – ar trebui să aibă drept rezultat acumularea datoriei publice și care devine mai mare atunci când este mai îndelungată nevoia de reînnoire a ajutoarelor puse în practică inițial, fie pentru familii, fie pentru sectorul de afaceri. Și, prin urmare, să se menţină nivelul capacității de consum la cote care pot continua să dea viață economiei. Cel mai rău scenariu va fi, evident, o mutație a virusului la un nivel de severitate care ar necesita un pas înapoi în ceea ce privește combaterea bolii și dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri și, în consecință, o escaladare a nevoii de noi stimuli și de soluții de sprijinire a economiilor – ridicând îndoieli cu privire la ponderea pe care ar presupune-o adaptarea acestor noi măsuri. O situație care ar face ca o țară ca a noastră să se afle într-o situație foarte dificilă din punct de vedere economic și, mai ales, social.