Prima țară din lume care emite ”pașapoarte de imunitate” la coronavirus. Cine sunt cei care le pot obține

Tema unor pașapoarte de imunitate la noul coronavirus a tot apărut timid în dezbaterile din această perioadă. Criticată pentru nivelul de pericol pe care îl reprezintă, prin deschiderea unei reglementări care poate duce la îngrădirea unor drepturi individuale, ideea va fi pusă în aplicare din această săptămână într-o țară sud americană.

Chile a anunțat luni că intenționează să emită „pașapoarte de imunitate” pentru pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus și acum sunt sănătoși. Acest pașaport i-ar face pe deținători să devină scutiți de carantină și alte restricții.

Cardurile, care vor fi lansate la sfârșitul acestei săptămâni, le va permite celor care s-au recuperat de la virus să se întoarcă la muncă.

„Tocmai ei pot ajuta comunitatea enorm, pentru că nu prezintă un risc”, a spus ministrul Sănătății, Jaime Mañalich, săptămâna trecută, potrivit Washington Post.

Cele mai multe teste din America de Sud

Peste 4.600 de persoane care și-au revenit din infectarea cu noul coronavirus în Chile vor fi eligibile, potrivit Paula Daza, o subsecretară a departamentului sănătății publice din Chile.

Cardurile vor fi eliberate și persoanelor cu o „probabilitate foarte mare” de a fi necontagioase. Cei care solicită pot fi testați pentru anticorpi pentru a determina dacă sunt eligibili.

Criticii acestei măsuri spun că planurile de eliberare a cardurilor au fost făcute fără consultarea Societății Imunologice Chiliene.

„Există îndoieli serioase cu privire la existența unei imunități de lungă durată la acest virus”, a declarat Cristóbal Cuadrado, secretarul tehnic pentru politica de sănătate și studii cu uniunea medicală din Chile.

Chile a înregistrat 10.507 de cazuri confirmate de COVID-19 și 139 de decese cauzate de noul coronavirus, conform datelor publicate de institutul Johns Hopkins. De asemenea, Chile a testat mai multe persoane decât oricare altă țară din America Latină.