Într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat, unele industrii, care au făcut istorie în secolul trecut, o să-și restrângă semnificativ activitatea sau vor dispărea complet. Pentru a combate schimbările climatice, tot mai multe țări iau măsuri tot mai dure împotriva poluării.
Una dintre aceste industrii pe cale de dispariție va fi cea a combustibililor fosili.
În urmă cu câteva zile, autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat că nu vor mai acorda autorizații de explorare a petrolului și gazelor offshore, ca parte a planurilor de a reduce la zero emisiile de carbon până în 2050 și de a combate schimbările climatice. Decizia a fost anunțată de premier și a stârnit furia industriei petroliere, care acuză guvernul că vrea să îngroape cel puțin 11.000 de locuri de muncă.
Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunțat joi că guvernul „nu va mai acorda noi autorizații de explorare a petrolului și gazelor offshore”.
„Acesta este un pas înainte pe calea tranziției noastre de la combustibilii fosili către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, a declarat Ardern într-un discurs. „Dacă nu luăm astăzi decizii care oricum își vor arăta efectele abia peste 30 de ani, riscăm să acționăm prea târziu și să cauzăm unde de șocuri în comunitățile noastre și în toată țara”, a adăugat Arden.
Jacinda Arden, care este cea mai tânără lideră a unui guvern din lume, a promis că Noua Zeelandă va reduce la zero emisiile de carbon până în 2050. Planurile guvernului condus de ea inclus plantarea a peste 100 de milioane de copaci în fiecare an, precum și investiții în energia regenerabilă.
Decizia guvernului i-a supărat pe cei din industria petrolieră a țării, care și-au arătat repede mânia.
„Decizia aceasta va fi o pierdere pentru economia și mediul înconjurător al Noii Zeelande, care ar putea însemna pierderea unor locuri de muncă și ar însemna prețuri mai mari pentru consumatori”, a declarat Cameron Madgwick, CEO al Asociației de Explorare și Producție a Petrolului din Noua Zeelandă.
„Deoarece petrolul este produs pentru a răspunde cererii globale în creștere, explorarea și producția în Noua Zeelandă înseamnă pur și simplu că alte țări îl vor produce și că va trebui să îl importăm cu costuri mai mari”, a mai spus el.
Guvernul Noii Zeelande spune însă că industria petrolieră ar trebui în schimb să își îndrepte eforturile spre alte domenii care protejează mediul și sunt sustenabile din punct de vedere economic, precum zăcămintele de materiale din care pot fi fabricate panouri solare.
Premierul a mai precizat și că Noua Zeelandă va onora autorizațiile de explorare a petrolului și gazelor offshore care au fost deja acordate.