Proprietarii de locuinţe au abandonat, momentan, vânzarea şi se străduie să închirieze. Pe acest fond, chiriile au scăzut deja cu 30%, iar toamna nu va aduce mari schimbări.

În fiecare an, odată cu apropierea începerii anului universitar, majoritatea proprietarilor de locuinţe închiriate din oraşele universitare majora chiria lunară cu sume cuprinse între 20 şi 50 de euro. Aceasta în condiţiile în care oferta rămânea în general constantă, dar cererea creştea. „Anul 2009 va fi, probabil, primul după o perioadă de patru-cinci ani în care toamna chiriile nu vor creşte, ba chiar poate vor scădea în anumite zone ale ţării“, spune brokerul imobiliar ieşean Adrian Enea. Motivul este simplu de identificat. Vânzările de locuinţe, în continuă scădere, au tras după ele şi piaţa chiriilor. Odată, prin simpla influenţă a relaţiilor de pe piaţă şi apoi, concret, prin faptul că proprietarii care încercau fără succes să vândă la preţurile lor au renunţat şi au optat pentru închiriere, în vederea obţinerii unui venit constant. Astfel, oferta de locuinţe de închiriat a crescut şi cu 30% pentru anumite tipuri de apartamente, determinând, astfel, alături de recesiunea economică şi scăderea chiriilor cu 20%, până la 50%. „Anul trecut, închiriam garsoniera mea din Nicolae Grigorescu (cartier bucureştean, n.red.)  cu 330-350 de euro lunar. Acum, după trei luni, abia am găsit un chiriaş care va plăti doar 250 de euro“, arată Mihai Banu, proprietar al mai multor locuinţe în diverse zone din Capitală. Cazul este reprezentativ pentru piaţa închirierilor din Bucureşti, unde chiriile au scăzut cu 25%-30%, iar proprietarii sunt nevoiţi să investească în locuinţele deţinute pentru a oferi potenţialilor clienţi condiţii mai bune de locuit, în vederea închirierii rapide şi ceva mai avantajoase.

O toamnă cu creşteri izolate

171-34988-capital_25.jpgDe altfel, această stare de lucruri se regăseşte în toate oraşele universitare din ţară, unde chiriile s-au diminuat cu procente asemănătoare, între 10% şi 50%, în funcţie şi de nivelurile anterioare. Astfel, în Oradea, anul trecut, chiriile pentru garsoniere se situau la 150 euro lunar, iar acum se cifrează la circa 120 de euro. În Cluj Napoca, proprietarii pretindeau şi peste 200 de euro/lună pentru o garsonieră, media lunară fiind în prezent de 180-200 euro.

În Capitală, cererea s-a diversificat, alături de garsoniere şi apartamente cu două camere, în opţiunile chiriaşilor intrând şi cele cu trei sau patru camere, unde pot locui mai multe persoane în vederea împărţirii costurilor. Astfel, cartierele cele mai căutate din Bucureşti, Drumul Taberei, Titan, Militari sau Crângaşi, au ca medie pentru chiriile cerute pe garsoniere sume cuprinse între 250 şi 270 de euro lunar, adică peste 80% din salariul mediu nominal net pe economie din luna iunie. Pentru apartamentele cu două camere se cer, în medie, circa 350 de euro lunar, ceea ce reprezintă o depăşire a salariului mediu nominal net cu 22 de euro.

Ce se va întâmpla acum? Predicţiile sunt dificile pe o piaţă atât de bulversată, dar tendinţa certă este de coborâre, din punctul de vedere al preţurilor, ceva mai aproape de puterea de cumpărare a românilor. „Dacă până în 2007 toamna chiriile creşteau, în medie, cu minimum 25%, anul trecut, creşterea a fost de maximum 10%, poate 15%. În 2009, cred că procentul va fi şi mai scăzut, dar va apărea şi în mai puţine cazuri“, susţine analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Acesta crede că în condiţiile în care mulţi proprietari au migrat cu locuinţele de la vânzare către închiriere, oferta a crescut şi, astfel, chiriile nu vor putea creşte prea mult. „Când preţurile şi chiriile se majorau se invoca legea cererii şi ofertei. Ei bine, aceasta e valabilă şi în prezent. Oferta a depăşit cererea, iar sumele pretinse trebuie să scadă”, susţine şi Adrian Enea.

De altfel, majoritatea analiştilor din piaţă consideră că, până la urmă, proprietarii vor trebui să se alinieze condiţiilor din piaţă, adaptându-şi pretenţiile la mediul economic actual, o nouă şarjă de scumpiri fiind puţin probabilă.

171-34987-25_raduzilisteanu_32_c.jpgAnul acesta, creşterea chiriilor, dacă va exista, va fi sub nivelul de 10%-15%, înregistrat în 2008.
Radu Zilişteanu, analist imobiliar

Asemănare
Evoluţia pieţei chiriilor este arpoximativ identică cu cea a pieţei vânzărilor rezidenţiale. Oferta superioară cererii a determinat micşorarea chiriilor cu circa 30%