Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă seară un plan de reformare a sistemului asigurărilor de sănătate din Statele Unite, oferindu-i preşedintelui Barack Obama o primă victorie în Congres pe tema acestui proiect politic ambiţios, relatează AFP.
La scurt timp după vot, preşedintele american Barack Obama a salutat votul istoric al Camerei şi s-a declarat „absolut încrezător” cu privire la rezultatul votului care va avea loc în Senat. Preşedintele speră să promulge legea „până la sfârşitul anului”.
Congresmenii din Camera inferioară au aprobat textul de aproximativ 2.000 de pagini cu 220 de voturi pentru, faţă de 215 împotrivă, la finalul a 12 ore de dezbateri. Un singur republican, Anh „Joseph” Cao, a votat pentru proiectul de lege în Cameră.
Reuniţi în mod excepţional la Capitoliu într-o sâmbătă, congresmenii au aprobat în jurul orei 23.15 (duminică, 06.15, ora României) textul menit să ofere asigurare de sănătate câtorva milioane de americani, care nu dispun de una. Camera a respins de asemenea a contra-propunere la lege prezentată de opoziţia republicană.
În schimb, ea a adoptat cu 240 de voturi la 194 un amendament propus de un grup de democraţi care se opun avorturilor, menit să consolideze interdicţia de a utiliza fonduri publice pentru avorturi, o măsură apreciată de republicani.
Dezacordurile privind avorturile ar fi putut costa scump majoritatea, care chiar şi seara târziu nu era sigură că va avea cele 218 voturi din totalul de 435, necesare aprobării legii.
Plan estimat la 900 de miliarde de dolari
Acest plan, cu un cost net de aproape 900 de miliarde de dolari pe 10 ani (2010-2019), ar duce la economisirea a 129 de miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, potrivit Biroului pentru Buget din Congres (CBO).
Preşedintele Barack Obama s-a deplasat personal sâmbătă, la prânz, pentru a le cere democraţilor, într-un discurs de circa 30 de minute, să voteze pentru reforma sa, una dintre promisiunile sale de campanie.
Obama s-a exprimat apoi de la Casa Albă, explicând că le-a spus congresmenilor că „oportunităţi enorme, ca acestea, se prezintă poate o dată la o generaţie”.
Pro şi contra
În faţa congresmenilor, preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a declarat, adresându-se americanilor: „Acest proiect de lege vă oferă, dumneavoastră şi medicului dumneavoastră, controlul asupra sănătăţii dumneavoastră, companiile de asigurări nu se vor mai găsi de-a curmezişul drumului”. Această reformă este aşteptată de o sută de ani, a subliniat Pelosi, care a citat primele iniţiative ale preşedintelui Theodore Roosevelt.
Militanţi antireformă s-au adunat sâmbătă în faţa Capitoliului strigând „Omorâţi proiectul de lege” („Kill Bill”).
În opinia liderului minorităţii republicane, John Boehner, proiectul de lege „va costa peste 1,3 milioane de dolari şi va suprima milioane de locuri de muncă (…), va creşte impozitele, va creşte primele de asigurări”.
O şansă pentru 36 de milioane de americani
Proiectul va permite unui număr de 36 de milioane de americani care nu au asigurare de sănătate să obţină una. În total, 96 la sută dintre americani vor fi asiguraţi în cadrul unui plan democrat, care încearcă să micşoreze costurile pentru sănătate.
Pe de altă parte, planul prevede crearea unui sistem de asigurări de sănătate administrat de guvern, care trebuie să intre în concurenţă cu cel al companiilor private.
Statele Unite sunt singura ţară industrializată care nu asigură cetăţenilor săi o asigurare de sănătate.
Textul ar urma să întâmpine mai multă rezistenţă în Senat, unde liderul majorităţii, Harry Reid, a lăsat să se înţeleagă că votul final ar putea aştepta până în 2010.
SURSA: Mediafax