Primăria municipiului Botoşani este la un pas de a fi executată silit dacă nu plăteşte, într-un timp cât mai scurt, o sumă uriaşă. În aceste condiţii, oraşul este aproape de faliment total. Pe data de 5 mai, Primăria Botoşani era somată de un birou de executori judecătoreşti să plătească 100 de milioane de lei, adică aproape 20 de milioane de euro.

Execuţia silită vine după ce Primăria Botoşani a pierdut două procese cu Termica S.A., fosta societate de termoficare a oraşului, intrată în faliment în anul 2010. Somaţia a zguduit administraţia locală, iar primarul a fost cât pe ce să renunţe la mandat.

Ce spune primarul din Botoșani

„Am primit două somaţii de la executorii judecătoreşti prin care Primăria Municipiului Botoşani este obligată la plata unor sume colosale.

Este vorba despre 100 de milioane de lei. Dacă ar trebui să plătim astăzi această sumă, ar trebui să închidem curentul electric, iluminatul public, să nu mai plătim salarii, subvenţii, drepturi de asistenţă socială. Ceea ce nu putem face. Situaţia este dramatică”, spune primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei.

Situaţia în care se află astăzi Primăria Botoşani, adică în pragul falimentului, are ca punct de plecare anul 2010, când societatea de termoficare a oraşului, Termica S.A. acumulase datorii de 120 de milioane de lei. Societatea a fost închisă, iar Primăria Botoşani a preluat patromoniul Termica şi l-a dat unei noi societăţi de termoficare, Modern Calor, înfiinţată în subordinea Consiliului Local.

La numai un an de la transfer, adică în 2011, lichidatorul Termica, Constantin Dascălu, a dat în judecată Primăria Botoşani, spunând că patrimoniul societăţii falimentate a fost subevaluat.  Aceasta a cerut în instanţă anularea facturii de transfer a bunurilor de la Termica la Primărie şi apoi la Modern Calor. Lichidatorul a avut câştig de cauză, factura a fost anulată de instanţă, iar Primăria Botoşani s-a trezit bună de plată.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici. În 2016, lichidatorul Constantin Dascălu dă iar în judecată Primăria Botoşani, dar pe altă speţă, şi anume, Primăria nu ar fi predat la timp punctele termice aparţinând fostei societăţi de termoficare, de unde municipalitatea ar fi continuat să încaseze chirie. Lichidatorul a cerut în instanţă suma aferentă chiriei, adică 9 milioane de lei. Şi de această dată a câştigat procesul. Cele două procese pierdute de Primăria Botoşani, cu Termica S.A, care au atras somaţiile de execuţie silită, înseamnă falimentul.

Primarul s-a gândit să renunțe la mandat

Somaţia, şi perspectiva falimentului Primăriei a dat fiori edililor. Primarul Cosmin Andrei mărturiseşte că s-a gândit, câteva momente să renunţe la mandat, în această situaţie. Şi asta în condiţiile în care suma pe care Primăria trebuie să o plătească la Termica S.A. reprezintă jumătate din bugetul Primăriei pe un an şi nici măcar nu poate fi acoperită din taxe şi impozite.

„Veniturile de la Taxe şi Impozite locale sunt în cuantum de 40 de milioane de lei. Veniturile pe doi ani şi jumătate, din taxe şi impozite, trebuie să plece automat în conturile executorului”, spune edilul din  Botoşani.

Primăria are la dispoziţie doar şase luni pentru a achita aceste sume, în caz contrar, urmând să-i fie blocate conturile. „După acest orizont de timp poate fi oricând introdusă executarea silită. Poate presupune şi valorificarea bunurilor din patrimoniul Primăriei, adică maşini, terenuri”, precizează Cosmin Andrei.

Primăria este la un pas de insolvenţă şi are investiţiile proprii blocate. „Cu siguranţă putem ajunge în insolvenţă, pentru că avem sume care exced bugetul de dezvolare, acolo unde sunt şi obligaţii pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. Dincolo de acest aspect, avem investiţii proprii pe care trebuie să le blocăm astăzi şi mai mult să luăm bani din partea de funcţionare”, adaugă edilul Botoşaniului.

Soluția: bani de la Guvern

Una dintre soluţiile luate în calcul pentru a evita colapsul este solicitarea unor fonduri de la Guvernul României. „Una dintre soluţii ar fi solicitarea unui sprijin din partea Guvernului prin care să primim parte din aceste sume pentru a asigura funcţionalitatea Primăriei”, spune edilul.

Cea de-a soluţie ar fi privatizarea societăţii de termoficare Modern Calor, care, în pofida milioanelor de euro din fonduri europene investite pentru modernizarea ei, încă primeşte subvenţii consistente de la Primăria Botoşani. Primăria Botoşani va derula o anchetă administrativă în urma căreia vor fi stabiliţi vinovaţii pentru aceasta situaţie limită, potrivit adevărul.ro