Primăria Capitalei a anunţat că mai multe zone cu acumulări masive de deşeuri au fost descoperite, vineri, de poliţiştii locali ai Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control Bucureşti cu ocazia unor acţiuni de combatere a poluării aerului în Capitală.

Însoţiţi de Anamaria Gram, consilier general şi membru în Comisia de Ecologie, Protecţia Mediului şi Igienizare, inspectorii Direcţiei Control din cadrul D.G.P.L.C.M.B. au identificat, la marginea Capitalei, mai multe terenuri pe care erau depozitate şi arse ilegal cantităţi mari de deşeuri toxice, în special cauciucuri, cabluri electrice şi resturi provenite din dezmembrări auto, arată un comunicat de presă al PMB.

Conform sursei citate, în urma arderii ilegale a acestora în atmosferă sunt eliberate substanţe chimice sub forma unor compuşi foarte toxici atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător.

Terenurile – sursă a poluării aerului în Capitală – sunt situate la marginea Bucureştiului, în zone nepopulate, accesul făcându-se pe drumuri neasfaltate, aproape impracticabile.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii locali au constatat că aceste activităţi ilegale – care aduc prejudicii majore mediului înconjurător – se produc, în special, noaptea tocmai pentru a face imposibilă depistarea arderilor. Persoanele responsabile de arderea ilegală a deşeurilor şi, implicit, de poluarea aerului în Bucureşti urmează a fi identificate şi sancţionate, conform prevederilor legale”, mai indică sursa menţionată.

Poluare majoră în București miercuri

Miercuri dimineaţă, pe 16 februarie, este indicată o poluare masivă în Capitală, aproape toţi senzorii de pe harta pusă la dispoziţie de uRADMonitor fiind roşii.

Harta poluării în Capitală miercuri, la ora 10:04 (Sursă: uradmonitor.com)

Şi constatările din teren confirmă faptul că aerul este greu de respirat în multe zone din Bucureşti, miercuri dimineaţă, notează g4media.ro.

Valorile maxim admise pentru particulele mai mici de 2,5 microni au fost depășite, indică datele colectate de senzorii uRADMonitor.

Particulele fine, sau PM 2.5, sunt cei mai mici poluanți, dar printre cei mai periculoși. Când sunt inhalați, ajung în țesutul pulmonar, unde pot intra în fluxul sanguin și pot contribui la astm bronșic, boli cardiovasculare și alte boli respiratorii.