Primăria Generală din București are conturile blocate
Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat faptul că Primăria Generală a Municipiului București a fost obligată să plătească 75 milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare din 2010.
„Este o negociere în curs, de când am venit în Primărie. A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de Curtea de Apel în anul 2019 și recursul respins la Înalta Curte în anul 2020.
Prin această hotărâre judecătorească, PMB a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalități de întârziere începând cu anul 2010, și au mai fost 2 litigii pentru că instanța respectivă a pus cuvântul „dobânzi penalizatoare” fără să precizeze cuantumul acestora și au mai fost două litigii care s-au terminat în aprilie 2022.
În cele două litigii, instanțele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare. Acesta este elementul de noutate în această discuție care are loc de un an și jumătate”, a explicat Nicușor Dan, potrivit MEDIAFAX.
Nicușor Dan: Nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro
Acesta a spus că Primăria Generală a Capitalei va plăti suma respectivă deoarece este obligată legal, însă banii vor fi dați prin rate lunare eșalonate deoarece „nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro”.
„Însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eșalonat rate lunare.
Blocarea conturilor pentru investiții ale PMB nu ajută pe nimeni: nici noi nu putem să plătim investiții în perioada în care avem conturile blocate pentru investiții și nimeni nu cred că o să-și închipuie că o să putem să scoatem 120 de milioane de euro ca să plătim.
Este blocată suma principală – care înseamnă 75 de milioane de euro – și dobânda penalizatoare până în anul 2020, când a început acel proces despre care v-am spus că s-a terminat în aprilie 2020, deci vorbim undeva de ordinul a 120 de milioane de euro”, a declarat Nicușor Dan.
Acesta a adăugat că va continua „lunga discuție cu familia Constanda”. „Conform legii, în momentul în care ai conturile blocate, vă aduc aminte că noi le-am avut până prin luna mai 2021, în acest mandat, poți plăti cheltuielile curente: salarii, subvenții… Mai puțin investiții …”, a completat Nicușor Dan.
Amintim faptul că, anterior, Primăria Capitalei a informat faptul că vrea să crească taxele și impozitele. Iată ce taxe vor fi majorate.
Divorţuri mai scumpe, taxe şi impozite mai mari în Capitală
În București s-au scumpit divorţurile, iar taxele și impozitele locale au crescut cu cinci la sută de pe 28 aprilie.
Vorbim de o majorare cu 5%, de o raportare la rata inflaţiei, o măsură care se ia anul la nivelul Capitalei. Decizia de a majora aceste taxe şi impozite la nivelul municipiului Bucureşti a fost luată încă din luna februarie.
Proiectul a fost pus în dezbatere publică timp de 30 de zile, iar pe 28 aprilie a primit votul final. Primăria Capitalei a mai majorat o serie de taxe la nivelul municipiului Bucureşti în acest an.