Obor, Piața Romană, Piața Unirii, Berceni. Sunt doar câteva dintre zonele sufocate în mod traditional de tarabele cu mărțișoare. Anul acesta, comerciantii se plâng de frig, dar nu și de vânzări, care merg foarte bine
De la chinezării cu leduri la mărțișoare lucrate manual, până la pandantive din aur și argint. Prețurile pentru marfa comerciantilor pornește de la 1 leu până la câteva sute de lei, pentru brățări și pandantive din metale prețioase. Anul acesta, Primăria Municipiului București (PMB) a eliberat 728 de autorizații pentru comercializarea mărțișoarelor. Fiecare solicitant a plătit câte 112 lei, sumă în care intră taxa de ocupare temporară a spatiului public către PMB (72 de lei) și suma datorată primăriei de sector (40 de lei). În total, PMB va câștiga 81.536 de lei din autorizarea comerciantilor de mărțișoare.
Autorizații "grămadă"
În zona Obor, lângă un panou imens cu cercei, broșe și brățări colorate stă Ioana Stătean, studentă la Psihologie în anul 2. S-a apucat de hand-made în urmă cu trei ani și spune că cele mai bune perioade sunt Crăciunul și Mărțișorul. Anul acesta însă, vânzările ei au avut de suferit din cauză că a primit o autorizație greșită de la Primărie, pe locul altui comerciant. Nu este singura care a avut neplăceri din această cauză. Ioan și cu soția lui, Margareta, fac mărțișoare de când se știu, din flori uscate și rășină. “Am fost nevoiți să ne tot mutăm și să facem drumuri la Primărie, pentru că ne-au dat autorizația în fața magazinului Bucur Obor, unde clar nu avem voie să vindem”. Potrivit unui comunicat emis de Primăria Sectorului 2, angajaţii Primăriei Capitalei au dat autorizaţii de vânzare a mărţişoarelor în zona Obor peste liniile de tramvai, la intrările în metrou, pasajul pietonal şi în blocul cu magazinul Bucur Obor şi pe un teren proprietate personală. "Peste 250 de comercianţi au primit autorizaţii de vânzare a produselor pentru sărbătoarea mărţişorului iar unii dintre ei au avut marea surpriză neplăcută să constate că, avizul acordat contra taxei de ocupare a domeniului public este pe aceeaşi suprafaţă de teren cu mai multe persoane", scria în comunicat.
În ciuda acestor neajunsuri, comercianții nu se plâng decât de frig, pentru că vânzările merg bine. Majoritatea se așteaptă să vândă majoritatea mărfii până la sfârșitul perioadei de autorizare, pe 10 martie.