Într-o postare pe pagina de Facebook, Primăria Capitalei anunță că va reface hărţile de zgomot ale Municipiului Bucureşti. Sursa citată anunță că este vorba despre contractul Refacerea hărţilor strategice de zgomot și reevaluarea/revizuirea Planurilor de acțiune pentru gestionarea zgomotului în municipiul Bucureşti”, cu o valoare de 296.900 lei, fără TVA și cu o durată de execuţie de 14 luni.
Oferta declarată câștigătoare este cea care a fost făcută de Institutul de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS S.A., mai arată sursa citată.
„Primăria Municipiului București a atribuit contractul privind “Refacerea hârților strategice de zgomot și reevaluarea/revizuirea Planurilor de acțiune pentru gestionarea zgomotului în municipiul Bucureşti”.
Oferta declarată câştigătoare este cea a Institutului de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS S.A.. Valoarea contractului este de 296.900 lei, fără TVA, cu o durată de execuţie de 14 luni, din care 5 luni pentru refacerea hărţilor de zgomot şi 9 luni pentru reevaluarea/revizuirea planurilor de acţiune”, arată sursa citată.
Cum vor arăta noile hărți pentru zgomot din București
În ceea ce privește noile modificări, potrivit informațiilor transmise de PMB, hărțile de zgomot din București vor fi realizate în format grafic 3D, cu sfaturi specializate și vizează cele trei surse de zgomot (trafic rutier, trafic feroviar-tip tramvai, industrie).
Totodată, PMB a precizat și etapele în care va fi realizat proiectul. Potrivit sursei citate, cea de a doua etapă a proiectului constă în reevaluarea Planurilor de acțiune pentru gestionarea zgomotului”, analizându-se astfel măsurile din planul de acțiune implementat până acum.
„Hărțile strategice de zgomot se realiză în format grafic 3D, cu softuri specializate, pe următoarele straturi tematice: curbe de nivel, clădiri, spații verzi, aliniament drum, aliniament linii tramvai, amplasamente industriale. Acestea se modelează pentru cele trei surse de zgomot (trafic rutier, trafic feroviar-tip tramvai, industrie), pentru indicatorii anuali de zgomot Lzsn (zi, seară, noapte) și Ln ( noapte).
În urma realizării hărților strategice de zgomot se obțin informații privind estimarea numărului de locuitori, a numărului de locuințe și a numărului de clădiri speciale (unități de învățământ și unități spitalicești) expuse la diferite intervale ale indicatorilor de zgomot Lzsn și Ln.
Cum se va realiza proiectul
În cea de-a doua etapă, „reevaluarea/revizuirea Planurilor de acțiune pentru gestionarea zgomotului”, se vor analiza măsurile din planul de acțiune implementat până în prezent, iar în urma evaluării efectului acestora, se vor identifica și propune măsuri noi de reducere a zgomotului pentru fiecare dintre cele 3 surse de zgomot”, arată PMB.
Primăria Capitalei menționează că hărțile strategice de zgomot se refac la cel puțin 5 ani, actualele fiind în vigoare pe baza datelor din 2016.
„Ţinând cont de dezvoltarea economico-socială continuă, care duce la modificarea indicatorilor de trafic rutier/feroviar, precum şi ai celor din zonele industriale, hărțile strategice de zgomot se refac la cel puțin 5 ani. Hărțile existente ale Municipiului Bucureşti au fost realizate pe baza datelor şi indicatorilor din anul 2016”, mai precizează sursa citată.