Odată cu începerea noului an şcolar, Primăria Generală a Capitalei a pregătit programe în vederea testării tuturor cadrelor didactice şi a personalului auxiliar din şcolile bucureştene, dar şi a elevilor care prezintă simptome de infecţie respiratorie, a precizat, luni, Gabriela Firea.
La începutul Comandamentului pentru redeschiderea şcolii, desfăşurat la sediul Primăriei Capitalei, Firea a declarat că proiectele vor fi supuse aprobării în şedinţa de Consiliu General din data de 7 septembrie. Sumele necesare testării s-ar ridica la 15 milioane de euro.
„Acestea sunt programele pe care le-am pregătit pe parcursul verii. Sunt convinsă că vor fi votate lunea viitoare în Consiliul General, când vom avea şedinţă. Noi le-am pregătit din punct de vedere tehnic, din punct de vedere bugetar, din punct de vedere al afilierii laboratoarelor. Absolut totul este pregătit, la cel mai mic detaliu. Vom fi pregătiţi atât pentru testarea cadrelor didactice şi, de asemenea, pentru testarea elevilor.
Am pus la dispoziţie peste un milion de euro – în afară de sumele pentru testări, care sunt destul de mari, ajung la 15 milioane de euro cele pentru teste – dar ceilalţi bani i-am pregătit pentru a avea materiale de protecţie în şcoli, materiale sanitare, dezinfectanţi. Pentru că, vă daţi seama, din acest moment, la cabinetele de medicină şcolară, medicii şi asistenţii trebuie să aibă combinezoane, măşti, viziere, mănuşi. Toate acestea sunt puse la dispoziţie de către Primăria Capitalei prin ASSMB”, a spus primarul general.
Cadrele didactice se pot testa gratuit în ultima săptămână de vacanţă
Au fost pregătite capacităţi pentru testarea a 17.000 de angajaţi din învăţământul bucureştean, cadre didactice şi personalul auxiliar, iar testarea ar urma să realizeze gratuit, la cerere, în ultima săptămână de vacanţă, a precizat Gabriela Firea.
„Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor, demarează cel mai amplu program de testare în mediul şcolar, unic până acum în ţară, care corespunde programelor similare din întreaga Europă, care au dat un succes foarte mare. Programe care acolo au fost susţinute de către factori guvernamentali, aici nepregătindu-se nimic din partea Executivului, venim noi cu această propunere. (…) Toate cadrele didactice din Bucureşti, dacă doresc, nimeni nu este obligat, se pot testa gratuit.
Am pregătit teste pentru 17.000 de persoane, reprezentând personalul din unităţile de învăţământ, inclusiv personal auxiliar. Testare gratuită. Pentru a fi valabil testul, acesta trebuie realizat practic în ultima săptămână de vacanţă. Avem capacitate de testare de 5.000 de teste pe zi”, a precizat Gabriela Firea.
Primarul general a arătat că Municipalitatea a pregătit o capacitate extinsă de testare, inclusiv pentru elevi, iar cei care prezintă simptome de infecţie respiratorie, precum febră, tuse sau stare generală proastă, vor fi testaţi.
„Am pregătit o capacitate extinsă de testare pentru cei 250.000 de elevi din Bucureşti – deci pentru toţi elevii – la cerere, nimeni nu este forţat, fiind o problemă personală, de sănătate. Nu este necesar ca înainte de şcoală să fie testaţi toţi cei 250.000 de elevi, dar în fiecare dimineaţă, la triajul care se efectuează la intrarea în grădiniţă, şcoală sau liceu – iar din 1 octombrie şi în facultate – dacă se observă mici semne de infecţie respiratorie (…) acele situaţii vor fi transmise imediat de către reprezentantul ASSMB la cabinetul de medicină şcolară şi imediat acel copil va fi trimis la testare”, a susţinut primarul general.
Peste 10 milioane de euro pentru testarea copiilor din Capitală
La rândul său, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Vasile Apostol, a precizat că, din 15 martie până în prezent, Primăria Capitalei a cheltuit peste 50 de milioane de lei în vederea combaterii epidemiei. El a arătat că în vederea testării copiilor din Capitală ar urma să fie puse la dispoziţie peste 10 milioane de euro.
„Voi face o radiografie din punctul de vedere al efortului bugetar pe care Primăria Capitalei îl face raportat la această lună. Asigurarea echipamentelor de protecţie pentru cabinetele medicale din Bucureşti – peste un milion de euro. Materiale sanitare, combinezoane, măşti, mănuşi. Achiziţia de dezinfectanţi – peste 400.000 de euro. Achiziţia de aparate de dezinfecţie – peste 350.000 de euro. Efortul bugetar pentru proiectul privind testarea angajaţilor din unităţile de învăţământ publice şi private din Bucureşti va fi de 900.000 de euro. Efortul bugetar pentru proiectul privind testarea copiilor din unităţile de învăţământ din Bucureşti – 10,1 milioane euro”, a spus Apostol, potrivit Agerpres.
El a adăugat că în şedinţa din 7 septembrie va fi supus aprobării Consiliului General al Capitalei un proiect care vizează testarea personalului medical şi a angajaţilor STB.
„În şedinţa din 7 vom supune, la iniţiativa doamnei primar general, Consiliului spre aprobare un nou proiect – pentru că toată abordarea noastră, începând cu 15 martie şi până acum a fost una integrată, ne-am raportat la toate categoriile socio-profesionale – astfel că vom propune un proiect de screening pentru identificarea seroprevalenţei infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru personalul medical şi auxiliar din spitalele din Bucureşti. Şi aici ne vom raporta la 8.500 de angajaţi ai spitalelor aflate în subordinea Primăriei Capitalei şi 11.000 în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii. La colegii noştri de la STB – 11.000 de angajaţi. Precum şi personalul didactic. Practic, în şedinţa din 7, pentru personalul didactic din Bucureşti şi personalul auxiliar care desfăşoară activitate în unităţile din învăţământ vom avea şi testare PCR şi testare de anticorpi. Aici efortul bugetar va fi de 200.000 de euro”, a mai spus el.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea