Într-o discuţie tehnică în care au fost stabillite criterii pentru zonele de intervenţie în vederea reducerii riscului seismic, modul în care se va desfăşura campania de informare a cetăţenilor, dar şi în ce fel vor fi partajate responsabilităţile între Primăria Capitalei şi cele de sector, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că reconsolidarea clădirilor cu risc seismic va fi eficientă doar printr-o colaborare strânsă între instituții.
„Legea pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a fost modificată foarte recent şi din această perspectivă este nevoie de o colaborare între instituţii şi a vedea cine ce va face în continuare, pentru ca să fim cât mai eficienţi în această problema”, a spus edilul.
Se evaluează clădirile
„Înainte de aprobarea acestei metodologii, singurul instrument pe care îl aveam de a cataloga o clădire era acela de a efectua o expertiză tehnică. Şi astăzi ne aflăm în situaţia în care avem o serie de expertize elaborate într-un mod eterogen, la nivelul întregului oraş. Prin această metodologie, legiuitorul ne înaintează un instrument prin care să putem să scorăm întâi nişte imobile, să le prioritizăm şi abia apoi să trecem la etapa de expertizare tehnică, o etapă care este mult mai complexă şi ca activităţi, şi ca durată de timp” a declarat și Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Construcțiile vulnerabile nu sunt doar cele ridicate înainte de 1940
Şeful Departamentului Urbanism şi Mobilitate Durabilă din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, Bogdan Suditu, a precizat că dezbaterea are loc în contextul zilei de 4 martie, dar şi după modificarea recentă a cadrului normativ referitor la reducerea riscului seismic.
„De foarte multe ori ne uităm către zona centrală, dar nu înseamnă că toate celelalte zone care nu sunt construite neapărat înainte de 1940, dar sunt construite înainte de 1977 nu sunt vulnerabile” a spus Suditu.
Contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea de clădiri prin PNRR
Municipalitatea Bucureşti a încheiat contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea de clădiri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Începând de anul trecut avem două mari planuri la nivel naţional – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Planul Naţional pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. În ambele programe, instituţia noastră a aplicat şi a depus o serie de proiecte – în PNRR am depus pentru imobile în valoare de 60 de milioane de euro şi în prezent avem contracte încheiate în valoare de 50 de milioane de euro, iar pe 3 ianuarie, anul acesta, am depus proiecte în valoare de 120 de milioane de euro, care sunt în evaluare”, a spus Răzvan Munteanu, , a declarat Răzvan Munteanu, director executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.