Tudor Badea: „Sunt student in anul patru la facultatea de management – ASE si impreuna cu cativa colegi ne-am gandit sa punem in practica o idee de afaceri. As dori sa stiu mai multe detalii despre programele de finantare Phare (Capital nr 48), dar, inainte de toate, credeti ca o banca ar lua in considerare pentru o astfel de finantare un plan de afaceri, chiar daca acesta este foarte bun, stiind ca in spatele lui se afla tineri de 24 – 25 de ani? Daca este vorba de lipsa de experienta, recunosc, nu am mai incercat sa obtin un credit pana acum si asta din cauza garantiilor si a dobanzilor prea mari, dar am trei ani de experienta in IT. In al doilea rand, la aceste credite au sau vor avea acces numai firmele din orasele mentionate? Pot infiinta o firma cu sediul in Zalau care sa isi desfasoare activitatea in Bucuresti si sa beneficiez de aceste potentiale linii de finantare? Ce sanse au tinerii absolventi sa porneasca o afacere in Romania? (poate scrieti si un articol pe tema asta?!).”
Am sa incep cu ultima dvs. idee. Ce ar fi sa ne scrieti chiar dvs. ce credeti despre sansele tinerilor de a dezvolta afaceri in Romania? Noi incercam sa ii identificam pe cei care incearca. Cititi, de exemplu, in Bussiness IT, Capital nr. 49/6 decembrie despre „trei tineri care castiga din crearea de site-uri”. Greu e nu sa pornesti o afacere, ci sa o dezvolti.
Revenind la Finantari, cateva mici
recomandari: 1. firma din Zalau va avea si activitate acolo, nu doar inregistrarea juridica – programele au ca scop dezvoltarea regiunilor cuprinse in program; 2. au fost selectate judete, nu orase; 3. Exista o vorba: daca nu iei bilet la loterie, nu ai cum sa castigi.”

Catalin Solomon, Brasov, inginer: „As dori sa stiu daca exista vreo forma de finantare pentru investitii in turism. Concret, as dori sa construiesc la Busteni, in locul unei case vechi, o vila avand 5-7 camere.”
Din Capital nr. 45/8 noiembrie ati aflat ca, din pacate, „35 miliarde lei zac la turism”, fonduri neutilizate. Ca alternativa, va sugeram sa va adresati Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia – Calarasi, tel. 042.331 769, 331 609. Nu ignorati nici creditele Phare cu o componenta nerambursabila (Capital nr. 29 noiembrie -„Credite Phare 20% gratis”).

Dat fiind numarul intrebarilor sosite la redactie, ne cerem scuze daca nu reusim sa dam curs mesajului dvs. intr-un timp record. Ne straduim.

Primariile pot candida in programul Partener numai in colaborare cu o organizatie nonguvernamentala
si nonprofit din localitate. Data limita pentru exprimarea interesului: 10 ianuarie 2002.
manuela preoteasa
Intr-o prima faza, functionarii primariilor vor lua lectii de la consultanti in colaborarea cu organizatiile nonguvernamentale pe diverse proiecte. O data legaturile de parteneriat create, proiectele vor fi puse in practica. De exemplu, primaria din Bucuresti poate aplica pentru un parteneriat cu o asociatie chinologica. Impreuna, primarie si asociatie pot derula un proiect de adoptie a catelusilor strazii, de exemplu. Programul Partener, finantat de UE cu un milion euro, urmareste sa conecteze primariile – autoritati locale – cu societatea civila, reprezentata de organizatiile nonprofit. In a doua faza, aceste grupuri pot solicita fonduri nerambursabile pentru finantarea proiectelor locale formulate in parteneriat.
Oficialii UE la Bucuresti sunt optimisti. „Societatea civila are un rol important de jucat in rezolvarea problemelor comunitatilor locale si in reprezentarea intereselor acestora. Cu toate acestea, rezultate pe termen lung se pot obtine numai daca se asigura angajamentul si implicarea autoritatilor locale. Acesta este motivul pentru care noi incurajam si sprijinim sustinut crearea si functionarea parteneriatelor locale, prin instruirea celor implicati cu privire la: (1) cum sa lucreze impreuna, (2) cum sa identifice cele mai bune solutii la problemele comunitatii lor si (3) cum sa formuleze proiecte de calitate astfel incat sa atraga finantare externa”, a declarat Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Tipuri de activitati ce vor fi finantate: instruirea si asistenta tehnica axate in principal pe dezvoltarea cooperarii si elaborarea de proiecte implicand parteneri locali. Ca un rezultat al primei etape de instruire, se asteapta ca grupurile de parteneriat local sa elaboreze proiecte care sa raspunda nevoilor locale.
Proiectele selectate pot beneficia de finantari partiale, pentru acoperirea resurselor care nu sunt disponibile pe plan local. A doua etapa de instruire si asistenta tehnica se va axa pe acordarea de sprijin pentru proiectele finantate. Pe de o parte, vor fi sesiuni de instruire pe subiecte precum: estimarea nevoilor, participare cetateneasca, dezvoltare comunitara. Asistenta tehnica va sprijini grupurile in elaborarea, dezvoltarea proiectelor (prima etapa), respectiv in implementarea acestora (a doua faza).
Grupurile vor include obligatoriu o primarie si o organizatie nonguvernamentala, nonprofit. Din grupul de parteneriat local pot face parte si alte autoritati locale si/sau organizatii neguvernamentale sau nonprofit. Autoritatile locale pot fi primariile, consiliile locale, consiliile judetene, prefecturile, serviciile descentralizate ale guvernului central la nivel local sau institutiile publice subordonate acestora.    

Informatii utile

Cererile de exprimare a interesului pot fi depuse pana la 10 ianuarie 2002, orele 16.00, la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Splaiul Independentei nr. 2K, etajul 4, Bucuresti, sector 3. Setul de documente necesare (Ghidul solicitantului si Formularul pentru Cerere) se poate procura de la: FDSC (tel. 01+310.01.77, e-mail partener@fdsc.ro) sau de la Centrul de Informare al Comisiei Europene (Calea Victoriei 88, sector 1, Bucuresti, tel. 01+315.34.70, e-mail: contact@infoeuropa.ro). Adrese web: www.infoeuropa.ro si www.fdsc.ro.
Important: Se va acorda prioritate localitatilor in care se vor infiinta Birouri de Consiliere pentru Cetateni prin componenta cu acelasi nume finantata in cadrul aceluiasi program (Programul pentru Dezvoltarea Societatii Civile). Componenta pentru finantarea Birourilor de Consiliere pentru Cetateni a fost lansata in iulie 2001 si a avut ca termen limita de depunere a cererilor de finantare 24 septembrie 2001. Propunerile depuse ca urmare a acestui apel sunt acum in curs de evaluare