Pînă acum, nici primăriile, nici statul nu s-au împrumutat pe termene mai lungi de şapte ani, prin obligaţiuni. Anul acesta, vor încerca piaţa internă cu maturităţi de aproape trei ori mai mari, apariţia fondurilor private de pensii asigurĺndu-le că vor găsi creditori şi în viitor.

Primăriile şi Finanţele caută să atragă bani pe termen lung, iar fondurile private de pensii vor avea nevoie să plaseze banii contribuabililor în instrumente cu maturităţi cĺt mai mari. Cele două categorii de actori încep deja să susţină cererea şi oferta pentru titluri emise pe termen lung. Primul semn a fost dat de tendinţa de prelungire a maturităţilor obligaţiunilor municipale la 15-20 de ani şi a titlurilor de stat la 7-10 ani.

Odată cu aderarea la UE, municipalităţile au din ce în ce mai mult de muncă. Reabilitarea infrastructurii va beneficia de cele mai mari fonduri structurale, dar pentru a le accesa sunt necesari şi bani proprii. Aceştia pot fi obţinuţi prin credite bancare sau obligaţiuni. Anul trecut, piaţa creditelor accesate de municipalităţi a fost de 1,5 miliarde de euro, urmĺnd să crească în 2007. O gură de oxigen va fi adusă de piaţa de capital. Cu atĺt mai mult cu cĺt „a început să combine obligaţiunile municipale cu creditele punte pentru a micşora semnificativ costurile de finanţare“, spune Marius Bostan, senior partner VMB Partners. În plus, obligaţiunile municipale au avantajul unor perioade de derulare foarte lungi şi cu randamente peste media pieţei, atĺt pentru persoane fizice, cĺt şi juridice. „Randamentele vor fi influenţate de evoluţia inflaţiei, care acţionează în favoarea scăderii, dar şi de un premiu de lichiditate pentru mobilizarea sumelor pe scadenţe mai lungi, care acţionează în sensul creşterii randamentului“, spune Mihail Ion, preşedinte Raiffeisen Asset Management.

Un efect benefic asupra viitoarelor randamente ale obligaţiunilor municipale va avea şi lichiditatea din piaţă şi prezenţa nerezidenţilor, interesaţi de instrumente de investiţie cĺt mai variate. Obligaţiunile municipale vor fi totodată un bun „instrument de lucru“ pentru asigurările de viaţă şi fondurile de pensii.
Nici nu s-au autorizat bine administratorii viitoarelor fonduri de pensii şi primele obligaţiuni pe 20 de ani au şi apărut: obligaţiunile Iaşi cu scadenţa în 2028. Este una dintre puţinele obligaţiuni municipale care a utilizat creditul punte (o prefinanţare a viitoarei emisiuni de obligaţiuni, care permite plata dobĺnzii doar pentru sumele utilizate pe durata realizării investiţiilor).

Pe lĺngă titlurile din Iaşi – cea mai mare emisiune de pĺnă acum pe piaţa internă (200 de milioane de lei), tot în 2007 vor emite obligaţiuni şi municipiile Timişoara, Hunedoara, Tg. Mureş şi Alba Iulia. Toate vor avea maturităţi de 17-20 de ani. „Pentru municipalităţi este important ca obligaţiunile să fie întinse pe o perioadă cĺt mai lungă de timp, deoarece investiţiile aduc venituri în timp şi sunt folosite de mai multe generaţii“, spune Marius Bostan, senior partner VMB. În opinia sa, fondurile de pensii vor fi interesate de aceste instrumente cu venit fix şi maturităţi mari, astfel încĺt în următorii doi-trei ani se aşteaptă un volum din ce în ce mai mare de obligaţiuni.

În sprijinul fondurilor de pensii vine şi Ministerul Finanţelor, care a anunţat că va lansa în luna aprilie primele titluri de stat cu o maturitate de zece ani. Chiar dacă nu a precizat care va fi randamentul, piaţa le aşteaptă cu nerăbdare, deoarece modul în care va fi construit randamentul pe termen lung va fi un important punct de reper pentru actorii financiari ai pieţei din Romĺnia care vor să emită obligaţiuni.
Pentru 2007, Ministerul Finanţelor a anunţat un plafon de aproximativ 2,3 miliarde de euro pentru împrumuturile pe piaţa internă, precizĺnd că a iniţiat discuţii cu potenţialele fonduri de pensii, tocmai pentru a reuşi să creeze o piaţă solidă „cu maturităţi şi randamente de referinţă“. Piaţa de capital se aşteaptă ca primele titluri să fie cu dobĺndă fixă, undeva sub 7%, sau titluri indexate cu inflaţia. 

Moda „20 de ani“ prinde obligaţiunile municipale

ALBA IULIA – valoarea emisiunii va fi de 24,5 milioane de lei, în trei serii, cu maturitate de 20 ani
CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA – valoarea emisiunii 60 milioane de lei în trei serii, maturitate de 20 ani
TÂRGU MUREŞ – valoarea emisiunii – 52 milioane de lei, două serii (2007, 2008), maturitate – 18 ani
FOCŞANI – emisiune de 50 milioane de lei, maturitate – 18 ani (în 2008)
TIMIŞOARA – emisiune de 150 milioane de lei, trei serii, maturitate – 20 ani
BISTRIŢA – emisiune de 35 milioane de lei, maturitate de 20 ani (prima serie în 2009)
BACĂU – emisiune de 110 milioane de lei, trei serii, maturitate – 19 ani (emisiuni în 2007, 2008, 2009)
C.J. ALBA – emisiune de 50 milioane de lei, maturitate – 18 ani (emisiune în 2008).

30-1783-28_mihailion_rb.jpg

Randamente constante
«Consider că nivelul actual al randamentelor la obligaţiuni, de aproximativ 7%, s-ar putea menţine relativ neschimbat pĺnă la finalul anului.»
Mihail Ion, preşedinte Raiffeisen Asset Management