Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elana Udrea a primit deja primele solicitări din partea primăriilor pentru programul „case la ţară” şi a anunţat că în luna iunie se va turna prima fundaţie. Proiectul care are în vedere construirea a 25.000 de locuinţe pentru cadrele specializate din mediul rural necesită investiţii de 800 mil. euro. „Lucrăm la ultimele modificări la legea locuinţei, care va fi înaintată Parlamentului în trimestrul doi, şi p
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elana Udrea a primit deja primele solicitări din partea primăriilor pentru programul „case la ţară” şi a anunţat că în luna iunie se va turna prima fundaţie. Proiectul care are în vedere construirea a 25.000 de locuinţe pentru cadrele specializate din mediul rural necesită investiţii de 800 mil. euro.
„Lucrăm la ultimele modificări la legea locuinţei, care va fi înaintată Parlamentului în trimestrul doi, şi prin care vizăm introducerea posibilităţii realizării de Parteneriate Public-Private care să ne ajute să mărim capacitatea de dezvoltare a proiectelor demarate prin ministerul dezvoltării. Ar fi nevoie ca ANL să poată construi prin parteneriate”, a declarat Elena Udrea.
Costul mediu de vânzare a unei locuinţe la ţară, construită prin Ministerul Dezvoltării, va fi de 30-35.000 euro.
20.000 de locuinţe pentru tineri în 2010
În ceea ce priveşte programul MDTR de construire a 100.000 de locuinţe pentru tineri în următorii trei ani, Udrea a anunţat că în acest an se vor organiza licitaţii pentru primele 20.000 de apartamente. Costul de construcţie al acestor unităţi ar urma să fie acoperit din veniturile încasate în urma vânzării locuinţelor ANL ocupate de chiriaşi.
Ministrul Dezvoltării a mai spus că programul de reabilitare a circa 10.000 km de drumuri judeţene din zone peri-urbane necesită investiţii de 1,5 mld. euro şi că se va întinde pe o perioadă nelimitată. Sumele necesare acestor investiţii vor fi obţinute prin credite şi prin Parteneriate Public-Private.
Certificatul energetic, în luna mai
În privinţa obligativităţii certificatului energetic în cazul tranzacţionării locuinţelor, Udrea a menţionat faptul că legea ar putea deveni operaţională peste două luni, fiind amânată din cauza numărului mic de auditori energetici şi a lipsei unor softuri care să ajute auditorii în efectuarea evaluărilor.
„S-au achiziţionat două softuri cu ajutorul cărora se poate face evaluarea unei locuinţe în câteva minute. Peste două luni certificarea o să devină obligatorie. Documentul poate fi obţinut chiar şi acum, doar că nu este încă obligatoriu”, a menţionat Udrea.