Acum cateva numere, mentionam existenta unei premiere pe piata romaneasca de capital si anume anuntarea lansarii primelor obligatiuni municipale, dupa o pauza de peste 50 de ani. Iata ca acum, in cadrul acestei saptamani (8-15 septembrie) are loc lansarea efectiva a acestor doua emisiuni de obligatiuni. In tarile dezvoltate, obligatiunile municipale reprezinta o componenta extrem de importanta a pietei de capital. In SUA, spre exemplu, volumul obligatiunilor emise intr-un singur an (1998) s-a ri
Acum cateva numere, mentionam existenta unei premiere pe piata romaneasca de capital si anume anuntarea lansarii primelor obligatiuni municipale, dupa o pauza de peste 50 de ani. Iata ca acum, in cadrul acestei saptamani (8-15 septembrie) are loc lansarea efectiva a acestor doua emisiuni de obligatiuni.
In tarile dezvoltate, obligatiunile municipale reprezinta o componenta extrem de importanta a pietei de capital. In SUA, spre exemplu, volumul obligatiunilor emise intr-un singur an (1998) s-a ridicat la valoarea de peste 285 miliarde USD.
Cele doua emisiuni de obligatiuni municipale emise de primariile municipiilor Predeal si Mangalia in colaborare cu BRD si BRD Invest, respectiv BCR, BCR Securities si VMB Partners (acesta din urma fiind consultantul pentru structurarea obligatiunilor pentru ambele emisiuni), reprezinta, la ora actuala, unul din cele mai rentabile plasamente investitionale cu un nivel scazut de risc (comparabil cu cel al titlurilor de stat), de pe piata financiara romaneasca, formula de calcul oferindu-le acestora randamente asemanatoare sau chiar superioare celor ale certificatelor de trezorerie. Spre exemplu, daca certificatele de trezorerie ofera in prezent randamente de 32-35% pe an, obligatiunile municipale bonifica dobanzi de 36-37% pe an (dobanda este variabila, acest nivel fiind valabil pentru primul trimestru de viata a acestor obligatiuni).
Referitor la perioada de maturitate a acestor obligatiuni (intervalul de timp pana la scadenta acestora), trebuie spus ca exista doua termene, jumatate din principal (suma achitata de investitor la cumpararea obligatiunii) fiind platit dupa sase luni in cazul Predealului si dupa 12 luni in cazul Mangaliei, cealalta jumatate fiind achitata dupa 18 luni, respectiv 24 de luni.
Plata dobanzii se face trimestrial, in termen de sapte zile de la anuntarea inceperii efectuarii acesteia, la ghiseele bancilor. Dupa trecerea celor sapte zile, investitorii isi pot ridica dobanda doar de la sediile BCR Securities sau BRD Invest.
Sumele corespunzatoare dobanzilor nu se bonifica. In cazul in care subscrierea si incasarea sumelor cuvenite din dobanzi se fac cu numerar, comisionul perceput de banci este 0%. Pentru ordine de plata, se percepe comisionul normal al BCR si BRD pentru acest tip de operatiuni.
Castigurile, realizate de catre persoanele fizice din dobanzile obtinute prin plasamentele in obligatiuni, nu sunt impozitate, conform OG nr. 7/2001 privind impozitul pe venitul global.
Un fapt notabil in cazul obligatiunilor este posibilitatea oferita de acestea de a fi transformate in bani lichizi inainte de scadenta, fara a pierde dobanda, dar platind un comision de tranzactionare. Pentru aceasta, investitorul va trebui sa vanda obligatiunile pe care le detine sau doar o parte a acestora, pe piata secundara de capital, fapt posibil prin intermediul unei societati de valori mobiliare (SVM). Comisionul perceput de aceasta este variabil de la SVM la SVM. Pretul obligatiunilor municipale pe piata de capital va fi relativ stabil, conform analistilor, datorita riscului mic prezentat de aceste plasamente.
Perioada de subscriere (de cumparare) este de 10 zile de la data anuntarii lansarii pe piata a obligatiunilor. Practic, incepand cu aceasta saptamana, pot fi achizitionate obligatiuni municipale emise de primariile din Mangalia si Predeal.
Mangalia investeste in afara orasului
Emisiunea de obligatiuni va aduce orasului 10 miliarde lei
Valoarea emisiunii de obligatiuni emisa de Primaria Mangaliei este de 10 miliarde de lei si are ca destinatie finantarea repararii falezei orasului si a constructiei unicei sali de sport din localitate, in cadrul unui liceu. Emisiunea este garantata cu veniturile realizate de primarie, in sensul ca plata dobanzii si a principalului, la scadenta, este prioritara in executia bugetara, in fata oricaror altor terti. Pentru 2002, veniturile totale ale municipiului Mangalia sunt estimate a fi in valoare de 323 miliarde lei, in vreme ce veniturile curente se cifreaza la valoarea de 139,5 miliarde lei, sume mai mult decat acoperitoare pentru aceasta emisiune de obligatiuni. Practic, riscul neplatii obligatiunii la termen este, in acest caz, ca si nul.
Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 100.000 de lei. Pot fi achizitionate doar pachete de cate 10 obligatiuni. Modalitatea de achizitie, in acest caz, este cea pro-rata, in sensul ca in cazul suprasubscrierii emisiunii cu 10 miliarde de lei, spre exemplu (de doua ori mai mult), cumparatorul a zece obligatiuni va primi doar cinci (de doua ori mai putin), restul banilor (pentru celelalte cinci obligatiuni) fiindu-i returnati.
Scadenta obligatiunilor Mangalia este de 12 luni, pentru jumatate din valoare si de 24 de luni pentru cealalta jumatate.
Dobanda oferita in cazul obligatiunilor Mangalia este de 36% pe an pentru primul trimestru de viata a acestora. Dobanda este variabila si se calculeaza ca medie aritmetica a dobanzilor pentru depozitele atrase, respectiv plasate, de pe piata interbancara – BUBID si BUBOR – din ultimele cinci zile lucratoare ale perioadei ce precede momentul inceperii platii trimestriale a dobanzilor, la care se adauga 2%.
Achizitionarea obligatiunilor municipale emise de Primaria Mangalia se poate face prin cele 29 de puncte de lucru detinute in Bucuresti si judetul Constanta de BCR, care este, in acest caz, grupul de vanzare a obligatiunilor.
Predealul va avea noi partii de schi
Primaria a emis obligatiuni cu dobanda de 37%
Primaria Predeal emite obligatiuni in valoare de cinci miliarde de lei, banii atrasi in acest mod fiind folositi pentru extinderea domeniului schiabil (a carei suprafata se va dubla) al acestei statiuni montane.
Practic vor fi construite doua noi partii, iar o a treia va fi modernizata, fapt ce va fi constatat de catre schiori chiar din aceasta iarna. Ca si in cazul Mangaliei, emisiunea este garantata cu veniturile realizate de primarie.
Valoarea nominala a unei obligatiuni este tot de 100.000 de lei. Conditia pentru achizitionarea de obligatiuni municipale Predeal este cumpararea a minimum zece obligatiuni.
O data indeplinita, numarul de obligatiuni ce pot fi achizitionate este nelimitat (spre deosebire de Mangalia, unde era posibila doar cumpararea de pachete indivizibile de zece obligatiuni). Modalitatea de achizitie in acest caz este „primul venit – primul servit”.
Scadenta obligatiunilor Predeal este de sase luni, pentru jumatate din valoare si de 18 luni pentru cealalta jumatate.
Dobanda oferita in cazul obligatiunilor Predeal este de 37% pe an pentru primul trimestru de viata a acestora. Dobanda este variabila si se calculeaza la sold, cu ajutorul aceleiasi formule (media aritmetica a dobanzilor pentru depozitele atrase, respectiv plasate, de pe piata interbancara – BUBID si BUBOR – din ultimele cinci zile lucratoare ale perioadei ce precede momentul inceperii platii trimestriale a dobanzilor) la care se adauga insa un procentaj de 3%.
Achizitionarea obligatiunilor municipale emise de Primaria Predeal se poate face prin doar sase puncte de lucru: cinci sucursale BRD (una in Predeal, doua in Brasov si Unirea si Dorobanti in Bucuresti), precum si prin intermediul sediului BRD Securities din Bucuresti.