Suparat pe modul in care s-a inteles descentralizarea, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a anuntat ca bugetul de stat va prelua de anul viitor sarcina neindeplinita de primari de a suporta 55% din subventia la energie termica, diminuand in schimb cotele defalcate alocate autoritatilor locale. Tot de la bugetul central vor fi platite si facturile restante ale institutiilor publice aflate in grija primariilor, urmand sa le fie redus in compensare creditul bugetar.
Chiar daca ar putea ,,infrumuseta,, bilantul furnizorilor de utilitati, din punctul de vedere al autoritatilor locale, aceste masuri vor insemna o adancire a blocajului finnciar. Cu resurse bugetare diminuate, primariile vor fi nevoite sa taie din cheltuielile unor institutii si proiecte care se confruntau oricum cu probleme. Potrivit presedintelui Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), Silviu Ciuperca, primele afectate vor fi programele de investitii, in special in infrastructura. ,,Mai putini bani pentru drumuri, dar si pentru scoli, spitale, gradinite sau pentru iluminatul public,,, sintetizeaza presedintele AOR situatia ce se prefigureaza pentru anul viitor. Cu cat mai mare este consumul de energie termica dintr-o localitate, cu atat mai mult se vor diminua sumele alocate primariei.
Disparitia uneia dintre sursele bugetare va afecta in mod special acele localitati care deruleaza proiecte de investitii cu bani imprumutati de la banca sau in urma unor emisiuni de obligatiuni municipale. Specialistii pietei de capital estimeaza ca viitoarele emisiuni vor fi mai mici. Totodata, chiar daca riscul obligatiunilor deja emise nu va creste, platile in contul acestora urmand sa fie facute indiferent de evolutia veniturilor bugetare locale, municipalitatile respective nu vor fi scutite de probleme. Primarul Oradei, Petru Filip, spune ca orice plan financiar pe termen lung este dat peste cap atunci cand din buget dispare brusc o sursa de venituri. Aproape inevitabil vor trebui sa fie ,,taiate,, cheltuielile in alte domenii.
Cu toate ca vor afecta puternic investitiile publice locale, la masurile radicale propuse de Finante exista alternative putine si complicate: reformarea intregului sistem de subventii si de alocare a resurselor bugetare. Deocamdata, ,,desi prioritatea autoritatilor locale ar trebui sa fie achitarea utilitatilor, nu exista sanctiuni clare si acestea au alte prioritati,,, spune presedintele AOR. Primarul Oradei afirma ca de multe ori institutiile publice lasa chiar pe ultimul loc achitarea facturilor catre furnizorii de utilitati care se afla in subordinea aceleiasi autoritati locale.