Primarul din Brăila: Aştept şi anularea măsurilor absurde privind restricţiile de circulaţie

Sursă: Dreamstime

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că obligativitatea folosirii măsții de protecție în aer liber încalcă drepturile constituționale, motiv pentru care primarul din Brăila, Viorel Marian Dragomir, a avut o reacție promptă.

Primarul din Brăila, fericit de decizia CCR cu privire la mască: Aștept anularea măsurilor absurde

Primarul din Brăila, Viorel Marian Dragomir, a salutat decizia Curții Constituționale a României (CCR) și spune că este nerăbdător să dispară și restul măsurilor, pe care el le categorisește ca fiind absurde. Printre aceste măsuri se numără interzicerea circulației după ora 22:00 și obligativitatea certificatului verde.

”Purtarea măştii în spatiile publice (pe stradă), la locul de muncă – anulată de Decizia Curţii Constituţionale a României!!!  Ordonanţa Guvernului 192/2020 – Neconstituţională!!! Logic, vor anula şi toate amenzile!!!  Aştept şi anularea măsurilor absurde privind  restricţiile de circulaţie după ora 22.00 şi eliminarea certificatului verde sau cum se cheamă el. Aştept revenirea la viaţa normală!!!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, primarul social-democrat a mai spus că întotdeauna s-a opus, pe plan local, măsurilor absurde, însă a avut de-a face cu ”prefecțti slugarnici”.

”Întotdeauna m-am opus măsurilor absurde de pe plan local, m-am luptat cu prefecţi slugarnici, lipsiţi de logică si bun simţ, dar a trebuit să respect prevederile legale stabilite pe plan naţional atât …. cât au fost în vigoare!!  Azi, restricţiile abuzive încep să cadă una câte una!!!”, mai scrie edilul.

CCR a decis de urgență

Marți, 15 februarie, judecătorii CCR (Curtea Constituțională a României) au decis că este că este neconstituțional actul normativ care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă în timpul stării de urgență.

Astfel că judecătorii CCR au decis ca articolul respectiv să fie eliminat din legislația actuală.

De asemenea, actul normativ declarat neconstituțional prevedea ca în noiembrie – decembrie 2020 toți elevii să-și continue activitatea în mediul online.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, potrivit unui comunicat de presă transmis de CCR.