Primarul Iașiului, Mihai Chirică speră ca școlile să fie redeschise pe data de 8 februarie. El este de părere că un an de educație a fost deja pierdut și nu se mai poate pierde încă unul.
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica a declarat că trebuie ca elevii să revină în şcoli începând cu data de 8 februarie iar cadrele didactice să fie vaccinate, dacă doresc, până la această dată.
El a precizat că trebuie respectate măsurile impuse. În ceea ce privește școala online, primarul este de părere că acest lucru ”nu se mai poate” și a subliniat faptul că deja au fost consemnate pierderi imense în domeniul educației.
„‘Trebuie să înceapă şcoala pe 8 februarie. Poate să fie şi mutaţia a noua sau a zecea a virusului. Asta nu înseamnă că abandonăm şcoala. Dacă este nevoie să introducem şi alte măsuri decât cele din momentul de faţă: cu măscuţe, cu dezinfectant, păstrarea distanţei, cu intrare pe o uşă, ieşire pe alta, facem orice este nevoie doar ca elevii să înceapă şcoala pe 8 februarie. Nu se mai poate. Deja pierderile în educaţie sunt imense. Un an de educaţie s-a pierdut. Nu ne putem permite să pierdem mai mult de atât”, a afirmat primarul Mihai Chirica.
Primarul vine cu o propunre pentru profesori
În același timp, edilul a mai spus că va propune autorităţilor centrale ca şi profesorii şi alte cadre didactice să fie incluse în categoria a II-a de risc, astfel încât cine doreşte să se poată vaccina mai devreme de începerea semestrului II.
Această propunere vine în contextul în care profesorii ar urma să se vaccineze la o lună după începerea școlilor, iar pericolul ar fi mai mare.
„Odată cu reînceperea şcolii ar trebui să ne gândim şi la protejarea cadrelor didactice. Consider că e prioritară vaccinarea acestora (…) Am discutat şi cu sindicatul USLIP (Uniunea Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar – n.r). O parte dintre profesori s-au înscris pe platformă pentru vaccinare dar au fost programaţi pentru luna martie iar şcoala începe pe 8 februarie.
Este clar că ajungeau să se vaccineze, dar la o lună după începerea şcolii. Cred că e nevoie de un program special în care toţi profesorii care intră în contact cu elevii să îşi exprime opţiunea dacă vor să se vaccineze sau nu, nimeni nu-i obligă. Din statistica noastră, pentru judeţul Iaşi ar fi 7.500 – 8.000 de profesori, învăţători, educatori. Avem în vedere că unii dintre ei sunt reticenţi în ceea ce priveşte vaccinarea şi nu s-au înscris nici măcar pe listele de la Inspectoratul Şcolar sau de la sindicate. (…) Nu ar fi un efort extraordinar de mare să vaccinăm 8.000 de cadre didactice până pe 8 februarie”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.