''În fiecare an, peste 9.000 de londonezi mor din cauza proastei calităţi a aerului. Lipsa de reacţie nu este o opţiune'', a declarat Khan în faţa presei anunţând această măsură, scrie Agerpres.
Noua taxă se va adăuga celei pentru traficul urban, în valoare de 11,5 lire sterline, care trebuie plătită de şoferii care circulă în inima Londrei între orele 07.00-18.00 de luni până vineri.
Denumită taxa toxică, măsura se aplică tuturor vehiculelor care nu îndeplinesc normele de poluare europene şi vizează în special autovehiculele produse înainte de 2006.
Comisia Europeană a transmis miercuri un ''ultim avertisment'' Marii Britanii şi altor state membre ale Uniunii privind încălcarea limitelor de poluare atmosferică, conform BBC News.
Executivul comunitar a făcut referire la faptul că limitele au fost depăşite în mod repetat în 16 zone din Regatul Unit printre care se numără Londra, Birmingham, Leeds şi Glasgow.
Germania, Franţa, Spania şi Italia au fost de asemenea avertizate în ce priveşte nivelurile de dioxid de azot.
Comisia a indicat că în cazul în care aceste ţări nu adoptă măsuri concrete în următoarele două luni chestiunea va fi înaintată Curţii Europene de Justiţie.
Astfel, taxa toxică anunţată de primarul Sadiq Khan face parte dintr-o serie de măsuri pe care el intenţionează să le ia în următoarele luni pentru reducerea poluării la Londra, între care figurează renunţarea la achiziţia de autobuze diesel şi introducerea unei zone de restricţie pentru emisiile poluante începând din 2018.
''Taxa de ambuteiaj'', destinată combaterii traficului la Londra, a fost introdusă în 2003 de primarul laburist Ken Livingstone.