Primăria sectorului 3 din Capitală va cheltui peste 10 milioane euro pentru a planta arbuşti în următorii 4 ani. Primarul Liviu Negoiţă s-a decis să investească în copaci şi să cumpere pentru următorii ani „arbori, arbuşti, plante vii, bulbi, rădăcini, butaşi şi altoaie” în valoare de 46.268.542 lei. La licitaţia organizată luna trecută de Direcţia Parcurilor sector 3 au participat doar două firme, care au şi câştigat. Este vorba despre două SRL
Primăria sectorului 3 din Capitală va cheltui peste 10 milioane euro pentru a planta arbuşti în următorii 4 ani.
Primarul Liviu Negoiţă s-a decis să investească în copaci şi să cumpere pentru următorii ani „arbori, arbuşti, plante vii, bulbi, rădăcini, butaşi şi altoaie” în valoare de 46.268.542 lei. La licitaţia organizată luna trecută de Direcţia Parcurilor sector 3 au participat doar două firme, care au şi câştigat. Este vorba despre două SRL-uri din Capitală, care au mai luat bani de la primăriile bucureştene în anii anteriori.
Firme de apartament cu vechi contacte la primării
Astfel, firmele AA Marketing and Management SRL şi Cris Garden SRL şi-au rezolvat problema finanţării pe urmatorii 4 ani. Cele două firme de apartament (una din strada Lascăr Catargiu, nr. 9, ap. 3, iar cealaltă de pe şoseaua Mihai Bravu, nr. 7, ap. 79) se vor ocupa de “furnizarea de material dendrofloricol şi plantarea acestuia în parcurile administrate de autoritatea contractantă”.
Firma AA Marketing and Management SRL a mai câştigat două licitaţii în sectorul 3 din Capitală în iunie 2008, licitaţii organizate de Liceul Teoretic „Al. Ioan Cuza”. În ceea ce priveşte firma Cris Garden, aceasta pare a se fi specializată în plantarea de copaci în Capitală, anul trecut ocupându-se de sectorul 4, după ce în decembrie 2007 a câştigat 2,4 milioane de lei pentru a distribui arbuşti primăriei conduse de Adrian Inimăroiu.
Au câştigat, dar nu ştiu ce
De această dată, cele două firme s-au asociat pentru a câştiga licitaţia organizată de Primăria sectorului 3, dar oricum nu au avut concurenţă, fiind singurele participante. „Am câştigat licitaţia în asociere cu firma Cris Garden, care are mai multă experienţă în întreţinerea plantelor. Pentru moment, nu avem decât Acordul cadru semnat cu autoritatea contractantă, dar nu ştim încă programul anual de plantare. Nu suntem siguri că anul acesta vom planta ceva. Aşteptăm ca Direcţia Parcuri sector 3 să ne contacteze pentru a ne duce să semnăm contractul de furnizare prin care se stabileşte ce arbuşti vom planta, când, unde şi în ce număr de exempare”, a spus pentru capital.ro reprezentantul firmei AA Marketing and Management, Florina Boştină.
Speciile de arbuşti trebuie alese în funcţie de mediu
Primăria are în vedere plantarea în parcurile din sectorul 3 de arbuşti, dar şi de flori. Potrivit specialiştilor în domeniu, speciile de plante care sunt utilizate trebuie să fie alese în funcţie de condiţiile de mediu şi de poluarea din Capitală.
„S-au făcut foarte multe greşeli în ultima perioadă plantându-se fel de fel de specii nepotrivite, dar mai ales s-au făcut greşeli de design. Să sperăm că ne va mai opta pentru plante tunse în formă de trăsuri sau dinozauri, care sunt scumpe şi necesită întreţinere specială, fiind tunse la fiecare două săptămâni, şi nici pentru flori care nu rezistă decât o perioadă foarte scură de timp şi costă enorm. Bucureştiul are nevoie de plante perene, arbuşti rezistenţi în timp. Se pot planta foarte bine conifere de genul molidului argintiu, a pinului, a bradului argintiu, ca şi frasini, arţari de câmp sau catalpă mare, dar să se evite speciile de tip mediteranean de genul magnoliilor, care nu rezistă”, a spus pentru capital.ro Monica Dumitraşcu, şefa catedrei de Dendrologie a Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole.
Reprezentanţii Primăriei sectorului 3 şi ai Direcţiei Parcuri nu au putut fi contactaţi până la această oră pentru a-şi spune punctul de vedere.