Primarul localităţii Roşia Montană, Eugen Furdui, a demarat astăzi o campanie de strângere de semnături pentru consultarea cetăţenilor în legătură cu realizarea proiectului minier din localitate.
Iniţiativa vine ca urmare a sugestiei făcute edilului din Roşia Montană de către ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, cu ocazia unei discuţii publice organizate la începutul lunii aprilie pe tema oportunităţilor de afaceri din judeţul Alba.
Ministrul Nemirschi i-a sugerat atunci primarului Furdui organizarea unui referendum prin care să se solicite opinia comunităţii cu privire la reînceperea activităţii de minerit.
„Organizarea unui referendum implică o serie de costuri ridicate şi un consum de timp pe care nu ni le permitem”, a afirmat Eugen Furdui. „Localitatea noastră se confruntă cu o situaţie economică foarte grea. Ce vom face este să strângem semnături din partea oamenilor, pe care le vom transmite apoi Ministerului Mediului. În contextul crizei economice, situaţia din zonă a devenit disperată, şomajul depăşeşte 80%. Sper că, astfel, autorităţile de la Bucureşti îşi vor da seama că este nevoie de măsuri urgente”, subliniază primarul.
Se reia sau nu proiectul de exploatare a aurului?
Cele două aspecte asupra cărora cetăţenii sunt invitaţi să se pronunţe prin semnătură sunt: reluarea şedinţelor Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) şi aprobarea proiectului minier de la Roşia, atâta timp cât acesta respectă legislaţia internă şi internaţională de protecţia mediului. CAT are rolul de a analiza Raportul realizat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) privind impactul proiectului de minerit asupra mediului.
Semnăturile urmează să fie depuse la Ministerul Mediului. Strângerea de semnături se va face cu precădere în comuna Roşia Montană, dar şi în localităţile învecinate: Abrud, Câmpeni, Bucium, Baia de Arieş şi Zlatna. Acţiunea va fi sprijinită şi de organizaţii neguvernamentale locale.
„Orice întârziere a găsirii unei soluţii nu face decât să semneze actul de deces al comunităţii din Roşia Montană”, a concluzionat edilul. „Această campanie de strângere de semnături va demonstra sprijinul necondiţionat al comunităţii pentru acest proiect”, a încheiat primarul Eugen Furdui.
Roşia Montană Gold Corporation, reprezentantă în România de Gabriel Resources, ţine cu dinţii de exploatarea auriferă din Apuseni. Managerul regional de comunicare, Cătălin Hosu, spune că investitorii nu vor renunţa la proiectul din Apuseni, mai ales că au investit deja peste 350 de milioane de euro.
„Acest proiect se va face”, spune Hosu, convins că Gabriel va ajunge să exploateze cele peste 300 de tone de aur şi 1.500 de argint din subteran.Pe lânga problemele cu statul român, compania mai are de convins vreo 200 de proprietari din zonă să îşi vândă gospodăriile. În perimetrul aferent exploatării au existat aproape o mie de gospodării, dintre care, aproximativ 80% au fost deja cumpărate.
Citiţi şi: