Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, s-a prezentat vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul în care este cercetat pentru evaziune fiscală. La intrarea în DNA, el a declarat că nu ştie de ce a fost chemat.
Negoiţă a părăsit sediul DNA după aproximativ 30 de minute, precizând că i-au fost comunicate obiectivele unei expertize.
"Am fost anunţat că se va face o expertiză. Vom face şi noi o expertiză în paralel. Aşa că asta este tot. (…) În mod normal o expertiză stă la baza oricărei discuţii nu?", a spus edilul.
În 14 aprilie, DNA a anunţat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Robert Negoiţă, primar al sectorului 3, la data faptelor administrator al unor societăţi comerciale, cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
El este acuzat că, în perioada 2005 – 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.
Potrivit DNA, având în vedere că Robert Negoiţă a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca una economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget.
"Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidenţiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Robert Negoiţă nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA. Astfel, deşi imobilele 'scriptic' au fost edificate de persoana fizică Robert Negoiţă, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinând uneia dintre societăţile la care acesta era acţionar", au reţinut anchetatorii.
Prin aceste activităţi, prejudiciul total adus bugetului de stat este, conform DNA, estimat la peste 77 milioane lei şi reprezintă TVA de la care Robert Negoiţă s-a sustras prin ascunderea activităţii economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009. AGERPRES