Primarul Sectorului 4 rupe protocolul cu Primăria Generală

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a anunțat joi, într-o postare pe Facebook, demararea procedurii de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor.

Astfel, Primăria Sectorului 4 nu va mai fi responsabilă pentru lucrările de refacere totală a Planșeului Unirii. Proiectul de hotărâre pentru ruperea acordului va fi supus la vot în ședința Consiliului Local Sector 4 și va sta la baza rezilierii contractelor de finanțare și de execuție pentru lucrările destinate refacerii Planșeului Unirii, precizează el.

Decizia primarului Daniel Băluță vine după ce Comisia Tehnică de Circulație, una dintre autoritățile Primăriei Capitalei ce ar fi trebuit să avizeze lucrarea, a informat că are dreptul de avizare suspendat de către primarul general, făcând imposibilă continuarea demersurilor de autorizare a lucrărilor.

În postarea de astăzi, Băluță își explică decizia ca urmare a refuzului primarului general Nicușor Dan de a recunoaște pericolul public reprezentat de planșeul Unirii, „pe care experții l-au confirmat”. Daniel Băluță îl acuză pe Nicușor Dan că ar fi „cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona”.

„În acest fel, planșeul de la Unirii se va întoarce în administrarea Primarului General”, scrie Băluță, care face anunțul denunțării înțelegerii cu Primăria Municipiului București în ziua în care ar fi trebuit să anunțe, de fapt, începerea lucrărilor de refacere a planeșului vechi de 100 de ani. Lucrări erau necesare „pentru a pune în siguranță centrul Capitalei, aflat într-o stare avansată de degradare, cu zone în pericol de prăbușire”, precizează Băluță.

Postarea primarului Sectorului 4 Daniel Băluță:

„Astăzi, ar fi trebuit să vă anunț că începem lucrările de refacere a planșeului vechi de 100 de ani de la Unirii, de peste râul Dâmbovița. Lucrări necesare pentru a pune în siguranță centrul Capitalei, aflat într-o stare avansată de degradare, cu zone în pericol de prăbușire.

Luând însă act de refuzul public și ferm al Primarului General de a recunoaște pericolul public pe care îl reprezintă astăzi Planșeul Uniri și de refuzul acestuia de a da undă verde pentru începerea de îndată a lucrărilor necesare și solicitate de instituțiile statului român, îngrijorate de degradarea continuă și avansată a planșeului, în ciuda faptului că proiectul tehnic este finalizat, iar finanțarea lucrărilor este asigurată de Guvernul României, în calitate de primar al Sectorului 4, fac, cu regret, următorul anunț:

Am inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii.

În acest fel, planșeul de la Unirii se va întoarce în administrarea Primarului General, cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona.
Proiectul de hotărâre va fi supus spre aprobare în sedinta Consiliului Local Sector 4 și va sta la baza rezilierii contractelor de finanțare și de execuție a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii.

Săptămâna trecută, mi-am asumat public un termen de 10 zile pentru a obține toată documentația necesară autorizării lucrărilor de refacere a planșeului, declarat de către experți, pericol public. Am răspuns cu bună-credință, oferind concluziile cele mai recente ale experților, conform clarificărilor și solicitărilor Primarului General.

Am făcut un apel public către Primarul General de a debloca procedura de autorizare a lucrărilor, pentru ca acestea să poată începe de urgență, așa cum experții solicită.

În ciuda acestor demersuri, Primarul General nu recunoaște pericolul public pe care experții l-au confirmat la Planșeul Unirii și refuză să autorizeze punerea în siguranță a Pieței Unirii, în regim de urgență.

În astfel de condiții, oricât de mult ne-am dori noi să eliminăm pericolul din centrul orașului, nu putem să încălcăm legea și să forțăm începerea lucrărilor la planșeu, fără semnătura Primarului General.

Pentru că Primarul General refuză să ne lase să lucrăm, îi rămâne întreaga responsabilitate privind riscurile la care îi expune pe oameni, prin lipsa sa de acțiune.

Țin să mulțumesc pe această cale presei, tuturor jurnaliștilor care au coborât, înfruntând riscurile din subteranul Planșeului Unirii. Imaginile lor confirmă degradarea continuă a acestei infrastructuri critice. Pericolul este real și nu trebuie să fii expert ca să înțelegi că podul acesta vechi de aproape 100 de ani trebuie refăcut de urgență.

Mulțumesc, de asemenea, Guvernului României și premierului Marcel Ciolacu pentru înțelegerea situației urgente în care ne aflăm și pentru alocarea fondurilor necesare înlăturării rapide a pericolului din Piața Unirii.

Primăria Sectorului 4 va continua să se implice în dezvoltarea Capitalei, în limitele atribuțiilor legale, pentru a o transforma într-un oraș la standarde occidentale, fie că vorbim de extinderea rețelei de metrou, de spitale, de proiecte de fluidizare a traficului sau de regenerare urbană.”