Primarul Timișoarei, trimis în judecată de DNA! Liberalul, Nicolae Robu, acuzat de fapte extraordinar de grave. Prejudiciul total cauzat statului român este o sumă colosală. Ce fapte grave a comis acesta?
Primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite în formă continuată, în dosarul caselor naţionalizate. Acesta a cauzat un prejudiciu de peste 9 milioane de euro alături de alte 9 persoane trimise în judecată în același dosar.
Dosarul vizează vânzarea frauduloasă și la preţuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.
„În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, transmit procurorii DNA.
La încheierea contractelor au participat mai multe persoane
„Astfel, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpaților la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situații, ar fi participat mai mulți inculpați la încheierea presupus nelegală a aceluiași contract: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract)”, mai transmit procurorii.
Peste 9 milioane de euro, prejudiciul cauzat statului român
Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).
Astfel, s-a solicitat repararea prejudiciului prin returnarea unor bunuri imobile ale inculpaților către statul român.
„În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților”, potrivit procurorilor DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.