Răsculându-se împotriva regimurilor autoritare, "populaţiile arabe cer o democraţie reprezentativă, alegeri echitabile, o viaţă decentă şi justiţie socială", a afirmat Jagland. "Vedeţi cu uşurinţă că realitatea din 2012 este diferită de speranţele din 2011", a adăugat el.
"Mulţi dintre protestari, în special tineri, sunt în continuare frustraţi, nu din cauza unei dictaturi stagnante şi opresive, ci pentru că schimbările sunt prea lente şi nu sunt prea ambiţioase", a adăugat secretarul general.
Consiliul Europei, organizator al acest prim Forum mondial al democraţiei, intenţionează să facă din această reuniune una anuală. Obiectivul este de a reuni reformatori şi lideri mondiali pentru a căuta răspunsuri democratice la provocări economice, sociale şi politice.
"Revoluţiile din lumea arabă ne-a reamintit tuturor că autoritarismul tinde să-şi producă propriile simptome de disfuncţie: corupţie, injustiţie şi abuz al puterii", a punctat Jagland, care prezidează de asemenea şi Comitetul Premiului Nobel pentru Pace.
"Din când în când, democraţiile au şi acest tip de atribute", a recunoscut el, adăugând că diferenţa constă în faptul că "popoarele le pot corecta alegând un alt guvern".
Deschis oficial astăzi în prezenţa secretarul general al ONU Ban Ki-moon, la acest Forum ar urma să ia parte, printre alţii, şi yemenita Tawakkul Karman, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2011.
Peste 1.000 de persoane (responsabili politici, universitari, militanţi din societatea civilă) venite din 100 de ţări sunt aşteptate la acest eveniment, care se va încheia la 11 octombrie.
Sursa: Agerpres