Un guvernator ucrainean a spus că Rusia a trimis întăriri în estul Ucrainei, înainte de o posibilă ofensivă. Cu toate acestea, serviciile britanice estimează că șansele să se întâmple acest lucru sunt mici, întrucât Moscova nu are forțele necesare pentru a influența semnificativ soarta războiului în următoarele săptămâni.
În contextul în care Ucraina primește ajutor din Occident, Rusia ar putea pregăti o ofensivă majoră din considerente „simbolice” chiar pentru 24 februarie, data la care se va împlini un an de la izbucnirea războiului.
Şi Rusia şi Ucraina se pregătesc de o ofensivă în primăvară
Ucraina pregătește, de asemenea, o ofensivă în primăvară, pentru a recupera teritoriile pierdute, însă așteaptă rachetele cu rază lungă de acțiune și tancurile promise de Occident. Specialiștii estimează că țara este la câteva luni distanță de pregătirea necesară unei contraofensive majore.
„Vedem din ce în ce mai multe rezerve (ruseşti) desfăşurându-se în direcţia noastră, vedem că se aduc tot mai multe echipamente'”, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, ocupată aproape în întregime de Rusia.
„Ei aduc muniţie care este utilizată într-un mod diferit decât înainte, nu mai efectuează bombardamente non-stop. Încet-încet încep să economisească, pregătindu-se pentru o ofensivă la scară larg”, a adăugat Haidai la televiziunea ucraineană, potrivit Reuters.
„Cel mai probabil le va lua zece zile pentru a-şi aduna rezervele. După data de 15 februarie, ne putem aştepta la această ofensivă în orice moment”, a spus el.
În curând se va împlini un an de la declanșarea războiului, iar Ucraina nu mai înregistrează aceleași progrese ca în a doua jumătate a lui 2022, Rusia reușind să înainteze lent cu sute de mii se soldați din trupele de rezervă mobilizate.
Marți, în buletinul său zilnic, serviciul de informații britanic apreciază că forţele militare ruse au încercat probabil încă de la începutul lunii ianuarie să relanseze operaţiunile ofensive majore pentru ocuparea zonelor din regiunea Doneţk care se află sub controlul Ucrainei.
Și totuși, forţele ruse au câştigat puţin teritoriu, întrucât „le lipsesc muniţiile şi unităţile de manevră necesare pentru o operaţiune de succes”, susţin ele.
„Liderii ruşi vor continua probabil să ceară progrese importante. Este puţin probabil ca Rusia să poată să adune forţele necesare pentru a influenţa în mod substanţial mersul războiului în următoarele săptămâni”, potrivit lor.
Regiunea Donețk și orașul Bahmut, principalele ținte ale Rusiei
Potrivit analistului ucrainean în probleme de apărare Oleksandr Kovalenko, o nouă ofensivă rusă ar putea veni din una dintre cele patru direcţii: dinspre regiunea estică Lugansk, dinspre Doneţk (tot est), regiunea Zaporojie (sud) sau Mariupol (sud-est).
„Situaţia este mai gravă în regiunea Doneţk, în special în jurul Bahmut şi Avdiivka. Ruşii îşi vor spori contingentele acolo, precum şi echipamentele şi forţele de paraşutişti” , a declarat Kovalenko, expert la think tank-ul „Grupul de rezistenţă informaţională” pentru postul de radio NV (staţia publicaţiei Novoie Vremea din Kiev).
Oraşul Bahmut este de mai multe luni principala ţintă a Rusiei în estul Ucrainei, iar media de stat din Rusia susţin că mercenari ai grupului Wagner şi-au consolidat poziţiile acolo.
Kievul a declarat luni seara că forţele ruse au efectuat tiruri de tancuri, de mortiere şi de artilerie acolo în ultimele 24 de ore.
Kovalenko a mai spus că Mariupolul, oraş-port la Marea Azov pe care Moscova l-a cucerit în luna mai, ar putea fi utilizat de partea rusă pentru a aduce trupe şi echipamente pentru o nouă ofensivă. Acesta ‘ar putea servi ca nod de transport pentru forţele de ocupaţie ruse’, potrivit lui.
Acesta este de părere că o contraofensivă ucraineană nu va avea loc prea curând, iar forţele ucrainene ar urma să-şi asume o poziţie defensivă, în special în Doneţk.
„Poate să fie o apărare activă, dar cu toate acestea o poziţie defensivă. Ideea va fi de a bloca orice avans rusesc”, consideră el.
„Situaţia s-ar putea schimba mai rapid în alte sectoare. Dar această situaţie ar putea continua timp de două luni sau două luni şi jumătate, adică timpul necesar pentru asigurarea cu brigăzi de tancuri, antrenamente şi echipamentele necesare”, mai spune Kovalenko, citat de Reuters.
Rusia anunță cucerirea a 7 localități ucrainene
Marți, 7 februarie, Rusia a revendicat „succese” ale recentei sale ofensive în estul Ucrainei, într-un moment în care Kievul se aşteaptă la un atac rusesc de amploare odată cu apropierea unui an de la declanşarea invaziei, potrivit AFP, EFE şi Reuters.
„La ora actuală, luptele evoluează cu succes în zonele'” Bahmut şi Vugledar, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit unui comunicat publicat la finalul unei reuniuni cu înalţi responsabili din armată şi din ministerul său.
În acest sens, el a menţionat cucerirea a şapte localităţi, între care Soledar, un orăşel de lângă Bahmut, de unde forţele ucrainene s-au retras în ianuarie după lupte crâncene.
Totodată, Serghei Şoigu a avertizat Occidentul împotriva unei creşteri a ajutorului său militar pentru Ucraina, care ar putea „conduce la un nivel imprevizibil de escaladare” a conflictului.
„SUA şi aliaţii lor încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil’, a afirmat ministrul rus, citat de agenţia de presă rusă Interfax. ‘Pentru a face asta, au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând deschis Ucraina să captureze teritoriile noastre (…)”, a spus Şoigu, referindu-se probabil la regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia la sfârşitul lunii septembrie – Doneţk şi Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud).
Americanii şi europenii au decis recent să trimită tancuri grele armatei ucrainene pentru ca ea să poată contracara ofensiva rusă şi să-şi pregătească propria ofensivă.
SUA au promis de asemenea arme cu o rază de acţiune de până la 150 km, pe care Kievul le cere pentru a putea lovi departe în spatele liniei frontului depozitele de muniţii şi liniile de aprovizionare ruseşti.