Prime de 100.000 de euro la Romsilva

În cursul zilei de joi, 23 ianuarie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că sute de persoane de la Romsilva au primit o primă de pensionare în valoare de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro.

La Antena 3, ministrul a mai spus că aceste prime sunt nerușinate și că reprezentații Regiei au fost convocați la o întâlnire săptămâna viitoare la minister. În cadrul acesteia se va discuta despre reorganizarea instituției, subliniind că anumite direcții silvice au pierderi.

”Sunt nişte prime neruşinate, le putem numi, pentru că cei de la Rosilva au prezentat anumite explicaţii, însă eu cred că românilor le e greu de explicat, oamenilor în general care nu trec prin cea mai simplă perioadă acum, că un angajat, la pensionare, ar putea primi 500.000 de lei, adică 100.000 de euro.

Este ceva de neexplicat, în opinia mea, şi această anomalie se datorează unor prevederi pe care Sindicatul  Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva le-a negociat cu conducerea executivă a companiei”,a spus Mircea Fechet la Antena 3.

mircea fechet
SURSA FOTO: Facebook, PRIAevents

Pierderi în fiecare an

Ministrul Mircea Fechet a mai spus că este nevoie să se poarte aceste discuții având în vedere că peste jumătate dintre direcţiile silvice din cadrul  Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva au pierderi anual.

Pe fond, spune ministrul, va exista o propunere de desființare a acestor structuri care nu aduc profit. Se va propune, de asemenea, și desființarea structurilor care nu au o suprafață de pădure suficientă.

”Va trebui să discutăm despre toate aceste bonusuri neruşinate, va trebui să discutăm în acest context şi de reorganizarea Romsilva, pentru că dincolo de aceste bonificaţii, prime, premii, trebuie să vă spun că în Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, peste jumătate dintre direcţiile silvice, produc pierderi în fiecare an. Asta înseamnă că deşi statul român le-a pus la dispoziţie o bogăţie veritabilă, respectiv pădurile României, unii nu reuşesc nici măcar să iasă pe zero. Din acest motiv, voi propune desfiinţarea acelor structuri care nu reuşesc să genereze profit, la fel cum voi propune desfiinţarea acelor structuri care nu au suficientă suprafaţă de pădure”, a mai arătat Mircea Fechet.

Tot la postul de televiziune mai sus menționat, ministrul a precizat că este necesar ca aceste anomalii să fie corectate în contextul în care sumele care merg pe prime sunt greu de imaginat.

”Astfel de situaţii se întâmplă de mai mult timp în Romsilva şi trebuie oprite. Sunt sute de persoane care au beneficiat de astfel de prime. În anumite situaţii, suma se apropie de 100.000 de euro, în alte situaţii suma este mult mai mica”, a mai declarat Fechet.

13.500 de angajați care au nevoie de venituri

Ministrul Mircea Fechet a mai spus că reorganizarea regiei naționale a pădurilor nu-i are în prim plan pe angajații normali, ci pe directori.

Acesta a precizat că s-a mai încercat în trecut o astfel de reorganizare însă rezistența a fost foarte mare. În context, ministrul se așteaptă la un asemenea scenariu și acum.

Ministrul a mai spus că se gândește la cei peste 13 mii de angajași care ”trebuie să pună o pâine pe masă în fiecare zi”. De asemenea, acesta a mai spus că autoritățile sunt obligate să ia astfel de decizii, pe care le consideră ”dureroase pentru unii directori” pentru ca activitatea să fie eficientă.

”Avem astăzi la Regie aproape 100 de directori doar în direcţiile silvice judecene şi eu cred că de acolo ar trebui să începem reorganizarea regiei naţionale a pădurilor. Mă aştept la o rezistenţă foarte mare. În trecut am mai încercat astfel de reorganizări, însă de fiecare dată n-am ajuns prea departe, pentru că opoziţia sindicatelor, opoziţia directorilor, opoziţia altor persoane cu funcţie de decizie, prin influenţă, haideţi să spunem că a temporizat acest proces.

Însă astăzi, în al 12-lea ceas, pentru binele pădurii din România şi pentru binele Regiei până la urmă, mă gândesc la cei 13.500 de angajaţi care trebuie să pună o pâine pe masă în fiecare zi. Cred că suntem obligaţi să luăm nişte măsuri, poate dureroase pentru unii directori, dar nişte măsuri corecte care să nu facă altceva decât să eficientizeze activitatea.