În două săptămâni de la deschiderea Comandamentului Litoral, s-au desfăşurat 114 acţiuni de control și s-au aplicat 88 de amenzi contravenţionale, în valoare de 128.100 de lei, şi şapte avertismente. Au fost verificate şi soluţionate 25 de reclamaţii din cele 34 înregistrate de turişti.

Reclamaţiile depuse de consumatori au vizat mai ales: mâncarea stricată (ciorbă fermentată, salată de fructe cu viermi, paste cu insecte), preparatele din carne expirate, preparate la grătar insuficient prelucrate termic, mic-dejun servit afară în vânt şi curent, lipsa aparatelor de aer condiţionat în 30% dintre camerele unui hotel, taxa de piscină percepută turiştilor cazaţi în hotel, interzicerea amplasării cearşafurilor în zona amenajată cu şezlonguri, alimentele perisabile transportate fără asigurarea temperaturii recomandate de producători sau comportamentul necorespunzător al angajaţilor.

Produse în valoare de 15.469 de lei, care nu aveau specificată data expirării, au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, iar produsele expirate stricate au fost interzise la comercializare sau utilizare. Valoarea produselor retrase de la comercializare și distruse este de 321 lei.

Printre abaterile constatate de comisarii ANPC se numără: neafişarea gramajelor la preparatele culinare (ciorbe, salate, îngheţată, peşte, limonadă, cafea), materii prime fără valabilitate specificată (telemea de vacă, preparate din carne, prăjituri), produse expirate (cârnaţi, cremwurşti, esenţe, pesmet, condimente), lipsa afişării preţurilor (preparate din carne, băuturi), lipsa informaţiilor privind ţara de origine a produselor (fructe şi legume) și nerespectarea temperaturii recomandate de producător pentru alimentele perisabile microbiologic.

De asemenea, s-au mai constatat abateri la unitățile de cazare și magazine precum lipsa instrucţiunilor de folosire a telefonului, televizorului şi a aerului condiţionat din cameră, baterii uzate, chiuvete crăpate, lemnărie şi şezlonguri nevopsite, lipsă covoraşe antiderapante, lipsa tarifelor practicate pentru serviciile cu taxă, neafişare tarife închiriere şezlonguri, neafişare instrucţiuni de utilizare a plajei și lipsa elementelor de identificare şi caracterizare la comercializarea textilelor (rochii, pantaloni).

La rândul lor, comisarii de la Comisariatul Judetean pentru Protecția Consumatorului din Constanţa au desfăşurat acţiuni tematice proprii. S-au desfășurat controale în unităţile de cazare, unităţile de tip fast-food, în piscine, baruri de pe plajă, cluburi şi discoteci și în unităţile de închiriere şezlonguri şi umbrele. Au fost aplicate 17 amenzi, în valoare de 49.500 lei.

Acţiunile de control din cadrul Comandamentul Litoral 2011 al ANPC se vor desfăşura până în data de 31 august.