Din luna octombrie ar trebui să circule prin București primele autobuze turcești, Otokar, pe care primarul Gabriela Firea le-a cumpărat. Cele 400 de autobuze Euro 6 care vor ajunge în capitala României până la jumătatea anului viitor sunt produse de Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş, companie deținută de familia Koç, cea mai bogată din Turcia, cu o avere de circa 8 miliarde de euro
Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA, compania care va produce toate cele 400 de autobuze care vor ajunge în portofoliul RATB prin divizia Otokar Europe Sas, are sediul în Sakarya, Turcia şi funcţionează din 1963. Pe lângă autobuze şi camioane Otokar produce o pleiadă de vehicule militare – transportoare blindate şi chiar tancuri – care echipează în prezent armata turcă. Este de menţionat că Otokar este principalul partener din cel mai mare program de sisteme militare terestre din Turcia, tancul Altay.
Producătorul turc de vehicule este parte a imperiului deţinut în Turcia de familia Koç, holdingul cu acelaşi nume fiind singura entitate turcă prezentă în Fortune Global 500. Fondată în 1926 de celebrul Vehbi Koç, compania Koçzade Ahmet Vehbi este cea de la care a pornit întreaga istorie a grupului. Apoi, în 1963 a fost fondat Koç Holding A.Ş, o organizaţie menită să asigure creşterea rapidă a întregului grup de companii deţinut la vremea respectivă de familia Koç.
În prezent, holdingul Koç deţine mai multe recorduri pe piaţa turcă. Conform Camerei de Comerţ Turce, patru dintre primele cinci companii din industria ţării – Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş şi Arçelik – fac parte din holding. De asemenea, Koç deţine patru dintre primii zece exportatori.
În industria auto, holdingul Koç este liderul incontestabil al Turciei. Companiile din grup deţin 24% din piaţa auto turcă, 45% din producţia de vehicule şi 43% din exporturi. Aceste cifre impresionante sunt generate în special de relaţiile fructuoase cu parteneri din întreaga lume. Astfel, compania Ford Otosan, un joint-venture cu americanii de la Ford, este cel mai mare producător de vehicule comerciale din Turcia, compania Tofaş s-a aliat cu Fiat Chrysler Automobiles, iar Türk Traktör cu Case New Holland. Alături de acestea Otokar este liderul turc al industriei producătoare de autobuze, camioane şi vehicule militare, iar Otokoç deţine prima poziţie pe piaţa rent-a-car reprezentând mărci precum Birmot, Avis sau Budget.
În afara acestui domeniu extrem de profitabil, familia Koç operează prin holdingul său activităţi în zona energiei, finanţelor, produselor de folosinţă îndelungată, turismului, construcţiilor, apărării, comerţului, etc. Conform Reuters, care citează un raport al Bursei din Istanbul, anul trecut Koc Holding a avut venituri totale de 98,87 miliarde de lire turceşti (cca. 21,2 mld. euro) şi un profit net de 4,91 miliarde de lire turceşti (cca. 1,05 mld. euro). Aceste rezultate sunt generate de peste 110 firme grupate în 16 grupuri, toate parte a holdingului Koç condus de preşedintele Ömer M. Koç şi CEO-ul Levent Çakiroglu.