Primele blindate din Germania au ajuns în Republica Moldova. Valeriu Pașa: Neutralitate nu înseamnă să nu ai armată

Primele trei transportoare de blindate Piranha, donate de Germania, au ajuns deja în Republica Moldova, iar joi Ministerul moldovean al Apărării a prezentat tot lotul.

Pe fond, expertul WatchDog, Valeriu Pașa, a comentat la o televiziune din Republica Moldova despre declarațiile făcute de anumiți politicieni cu privire la neutralitatea acestei țări. Este vorba despre aceleași țări care spun că statutul de neutralitate al țării nu permite înarmarea.

„Livrararea blindatelor este un început necesar, dar trebuie să fim conștineți de faptul că forțele armate ale Republicii Moldova au fost neglijate timp de zeci de ani. Ele sunt într-o stare absolut inadecvată. Politica, investițiile și atitudinea față de Armata Națională au fost un sabotaj din partea politicienilor pe parcursul a 30 de ani. Un stat neutru este, prin definiție, un stat care este capabil de unul singur să își asigure apărarea”, a declarat Valeriu Pașa în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la postul Jurnal TV de peste Prut.

Elveția și Finlanda, date de exemplu

Expertul a adus în discuție țări precum Elveția și Finlanda, țări despre care spune că sunt neutre, dar investesc foarte mult în capacitatea de apărare. Vorbim despre una dintre cele mai performante armate din Europa. Cele două țări sunt mai militarizate decât anumite țări membre ale NATO.

„Neutralitatea nu înseamnă să nu ai armată. Neutralitatea nu înseamnă ceea ce încearcă să promoveze socialiștii și mulți alții care manipulează acest termen. Din contra, dacă vrem să fim neutri, asta înseamnă să fim capabili să ne apărăm. Asta înseamnă să avem o armată capabilă să răspundă potențialelor amenințări care ne stau în cale”, spune expertul WatchDog.

Rusia are în vizor Republica Moldova

Nu în ultimul rând, expertul moldovean a mai adus în discuție și faptul că Rusia are în vizor Republica Moldova. El subliniază că țara condusă de Putin rămâne un risc atâta timp cât trupele nu sunt retrase din Ucraina.

„Dacă până la invazia Ucrainei de către Rusia, amenințarea cea mai evidentă era prezența forțelor militare ilegale în regiunea transnsitreană, atunci odată cu invazia rusă suntem obligați să luăm în calcul potențiala ajungere a armatei ruse către frontiera Republicii Moldova. Astăzi noi sutem apărați de armata Ucrainei care rezistă și nu apermis avansul Federației Ruse. Dar faptul că rușii și-au dorit să ocupe sudul Ucrainei este absolut evident. Asta s-a văzut și acest pericol nu a dispărut integral. Totuși, riscul că Federația Rusă va reuși să avanseze în Ucraina persistă. Acest risc va fi eliminat parțial numai după retragerea Federației Ruse din Ucraina. Chiar și o eventuală încheiere a războiului, nu însemna că el nu se poate repeta. Noi trebuie să dezvoltăm Armata Națională la capacități încât să poară să reziste cel puțin un timp în eventualitatea unei agresiuni din partea Federației Ruse. Asta este realitatea”, a mai spus acesta, potrivit jurnal.md.