Primăvara aduce cu ea primele recolte din fructele sezonului, dar și prețuri ridicate care sunt un adevărat șoc pentru mulți dintre cumpărători. Primele cireșe și căpșuni românești sunt mai scumpe ca niciodată, iar pe tarabele din piețele din Constanța și alte orașe, acestea sunt considerate fructe de lux.

Factorii precum vremea capricioasă și costurile ridicate de producție au determinat creșterea prețurilor, iar pentru mulți dintre consumatori, aceste fructe au devenit inaccesibile.

Primele cireșe sunt un lux al primăverii

Primele cireșe apărute pe tarabe provin din Grecia și sunt considerat un produs de lux, având un preț impresionant.

În Constanța, kilogramul de cireșe costă acum o avere: 190 de lei, o sumă destul de mare comparativ cu anii trecuți. Aceste prețuri ridicate sunt explicate de comercianți prin costurile semnificative de transport, dar și prin faptul că, în această perioadă a anului, cireșele autohtone nu au ajuns încă pe piață.

În ciuda acestui preț piperat, comercianții sunt de părere că prețurile reflectă costurile de transport internațional și faptul că produsele nu provin din România.

cirese intr-o ladita albastra
SURSA FOTO: Dreamstime

Cumpărătorii din Constanța au fost surprinși de prețul mare, mulți dintre aceștia alegând să aștepte până când vor apărea cireșele autohtone, în speranța că prețurile vor scădea, scrie site-ul local stirilemedia.ro.

În urma unui experiment jurnalistic efectuat în piețele din Constanța, un kilogram de cireșe se vindea pentru aproximativ 84 de lei, iar acest lucru înseamnă că o singură cireașă poate ajunge să coste în jur de 1,35 lei.

Aceste prețuri nu sunt accesibile pentru toți cumpărătorii, având în vedere că România se află printre statele cu cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană.

Căpșuni românești, prețuri crescute din cauza climei capricioase

Anul acesta, recolta de căpșuni românești a fost afectată de vremea capricioasă, dar cu toate acestea, primele loturi de căpșuni au ajuns la piețe și au impresionat prin gustul lor dulce și parfumat. În piețele bucureștene Moghioroș și Drumul Taberei, producătorii au expus deja recolta, însă prețurile sunt mult mai mari decât în anii trecuți.

capsuni
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Căpșunile românești se vând la prețuri între 25 și 35 de lei pe kilogram, în funcție de dimensiunea și aspectul fructului. Spre comparație, căpșunile din Grecia sunt vândute cu aproximativ 10–15 lei kilogramul, iar diferența de preț este evidentă.

Producătorii susțin că acest cost ridicat este rezultatul cheltuielilor mari cu producția, inclusiv tratamentele și transportul, iar în acest context, prețurile vor rămâne mari pentru restul sezonului.

Deși mulți cumpărători se plâng de creșterea prețurilor, vânzătorii explică faptul că totul s-a scumpit, inclusiv costurile cu forța de muncă, transportul și materialele necesare pentru cultivarea fructelor. O vânzătoare venită din județul Călărași menționează că, deși prețurile sunt mari, produsele oferite sunt de calitate superioară.

În plus, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că recoltele de cireșe, vișine, caise și piersici din România vor fi foarte scăzute, din cauza temperaturilor extrem de scăzute și a vremii nefavorabile. Astfel, atât căpșunile, cât și alte fructe de sezon, vor continua să fie un lux pe care nu toți românii își permit să îl achiziționeze.

„Anul acesta, se pare că nu vom mânca cireșe din România, nu vom mânca vișine din România, nu vom mânca caise și piersici din România, și din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva producători de mere, proprietarii unor livezi de mere din județul Bacău și nu numai, se pare că și producția de mere este afectată, pentru că am avut un nou record, un val de temperaturi extrem de scăzute”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Vezi aici mai multe detalii.