Preț cireșe 2025

Preț cireșe 2025. Chiar dacă iarna pare să fie departe de sfârșit, pe rafturile supermarketurilor și în piețele din România au apărut deja cireșele, fructele care ne duc cu gândul la vară. Însă, odată cu apariția acestora, și prețurile au stârnit un val de reacții din partea clienților.

La sfârșit de ianuarie, un kilogram de cireșe a ajuns să coste un preț incredibil, iar acest lucru i-a lăsat pe mulți cu gura căscată.

cireșe
SURSA FOTO: Dreamstime

100 de lei pentru un kilogram de cireșe

Preț cireșe 2025. Cireșele, acest simbol al verii, sunt acum mai mult decât un simplu fruct pe care îl găsești în piață. La un preț de 99,99 lei pe kilogram, ele devin mai mult decât o dorință culinară – devin un simbol al luxului și al exclusivității.

Aceste fructe provin din Africa de Sud și, deși sunt cu siguranță un răsfăț pentru papilele gustative, costul lor ridicat poate face ca mulți dintre noi să ne gândim de două ori înainte de a le pune în coș.

Prețul exorbitant a făcut ca cireșele să devină mai mult o curiozitate decât un produs la îndemâna tuturor. În timp ce unii privitori se opresc pentru a le examina, alții preferă să opteze pentru fructe de sezon, mult mai accesibile.

Astfel, cireșele de iarnă rămân pe rafturile supermarketurilor, aducând în discuție subiecte aprinse legate de prețurile ridicate și de ce înseamnă să consumi un produs considerat de lux.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale cireșelor?

Cireșele sunt bogate în nutrienți, au un conținut scăzut de calorii și sunt o adăugire valoroasă la dieta ta.

Iată câteva dintre beneficiile lor:

  • Au un indice glicemic scăzut

Cireșele declanșează o reacție glicemică scăzută, ceea ce înseamnă că carbohidrații pe care îi conțin sunt digerați lent, făcându-le o alegere utilă pentru persoanele cu probleme de zahăr în sânge, inclusiv diabetul, dar și pentru cei care urmează o dietă cu indice glicemic scăzut.

  • Sunt o alegere sănătoasă pentru inimă

Cireșele sunt bogate în nutrienți prietenoși pentru inimă, cum ar fi potasiul, vitamina C și fibra; nivelurile ridicate de compuși vegetali protectori (cum ar fi antocianinele) promovează, de asemenea, sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular.

  • Pot reduce tensiunea arterială

Un studiu realizat de British Journal of Nutrition a descoperit că un amestec de suc de cireșe și fructe de pădure poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale datorită cantităților mari de compuși vegetali numiți polifenoli, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Un alt studiu privind sucul de cireșe a raportat beneficii pentru gestionarea tensiunii arteriale și a colesterolului.

  • Pot ajuta la gestionarea colesterolului

Consumarea cireșelor dulci sau acrișoare pare să ajute la scăderea nivelului de colesterol, în special al lipoproteinelor cu densitate foarte scăzută (VLDL), care contribuie la acumularea de placă în artere. Aceste rezultate au fost observate atât la femeile diabetice, cât și la cele clasificate ca fiind obeze. Efectele au fost raportate după o perioadă scurtă, iar în cazul adăugării sucului de cireșe Montmorency acrișoare, doar în șase zile.

  • Pot ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge

Studiile sugerează că consumul de cireșe poate scădea hemoglobina A1C (HBA1C), un marker care indică cât de bine sunt gestionate nivelurile de zahăr din sânge. În plus, consumul sucului de cireșe Montmorency acrișoare a părut să scadă glicemia pe nemâncate doar într-o săptămână.