Guvernul va fi obligat ca, în primele luni ale anului viitor, să adopte o serie de decizii nepopulare, precum aplicarea unei politici salariale prudente în sectorul bugetar şi eliminarea cheltuielilor în exces din întreprinderile de stat, pentru a evita adâncirea procesului de contracţie economică. Atenţionarea este inclusă în programul de guvernare al viitorului Cabinet, obţinut de Mediafax.
În programul de guvernare se arată că materializarea riscurilor ce decurg din nerespectarea obligaţiilor asumate ar conduce la creşterea costurilor finanţărilor alternative, în condiţiile în care jumătate din tranşele 3 şi 4 de la FMI ar trebui să contribuie la finanţarea deficitului propus pentru anul 2010, modificarea în sens negativ a ratingului de ţară al României, amânarea procesului de reluare a creşterii economice, presiuni suplimentare de depreciere a monedei naţionale, cu efecte potenţial negative asupra ratei inflaţiei şi sectorului financiar, având în vedere ponderea ridicată a creditelor în valută în total credite acordate sectorului privat, precum şi la încetinirea, prin eventuala creştere a ratelor dobânzilor, a procesului de creditare a sectorului privat.
„Pentru a respecta angajamentele asumate şi pentru a evita materializarea riscurilor care ar contribui la adâncirea procesului de contracţie economică şi la amânarea procesului de redresare economică, este nevoie ca, în primele luni din anul 2010, autorităţile române să ia o serie de decizii nepopulare, care necesită o voinţă politică deosebită”, se arată în document.
Guvernul menţionează astfel aprobarea de către Parlament a bugetului pentru 2010 până la data de 16 ianuarie 2010, având ca parametru de bază respectarea unui deficit bugetar consolidat de 5,9% din PIB, adoptarea de urgenţă, până în martie 2010, a Legii responsabilităţii fiscale care să impună bugetarea multianuală şi încadrarea în anvelopa bugetară aprobată pentru ordonatorii de toate nivelurile, precum şi aprobarea de către Parlament a noii legi a pensiilor, care să elimine privilegiile în materie de pensii şi să asigure sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii.
Politică salarială prudentă în sectorul bugetar
Sunt anunţate totodată o politică salarială prudentă în sectorul bugetar, care să ţină seama de constrângerile macroeconomice şi bugetare, regândirea impozitului minim obligatoriu, eliminarea cheltuielilor în exces la nivelul întreprinderilor de stat; continuarea reformării şi simplificării sistemului de salarizare în sectorul public, adoptarea de măsuri pentru eficientizarea comportamentului autorităţilor publice locale astfel încât să fie minimizate riscurile de natură fiscală provenite din activitatea acestora, accelerarea procesului de descentralizare a administraţiei publice, prin adoptarea de măsuri concrete până la sfârşitul anului 2010, inclusiv alocarea resurselor financiare.
În acelaşi timp, Guvernul îşi afirmă angajamentul de adoptare de facto a monedei euro la 1 ianuarie 2015.
Guvernul anticipează o redresare moderată a economiei
„Economia românească se află într-o recesiune economică severă. În primele 9 luni ale anului curent, produsul intern brut a scăzut în termeni reali cu 7,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Declinul economic prognozat pentru anul 2009 este în jur de 7,0%, o redresare moderată de peste 1,0% fiind anticipată pentru 2010”, arată Guvernul.
Sursa citată apreciază totodată că dezechilibrul extern nu mai este o sursă de risc, iar contracţia simultană a cererii interne şi a celei externe, pe fondul unei prudenţe crescute, al încetinirii ritmului de creştere a veniturilor disponibile şi al menţinerii unor standarde de creditare restrictive, a determinat o corecţie severă a dezechilibrelor externe de la valorile nesustenabile înregistrate anterior.
„Deficitul de cont curent anticipat pentru sfârşitul anului este de 4,6% din PIB, în reducere cu aproximativ 7,2 puncte procentuale faţă de cel înregistrat în 2008 (11,8% din PIB, conform datelor revizuite ale BNR). Deficitul astfel rezultat devine sustenabil, fiind – în primele zece luni ale anului curent – finanţat în proporţie de 94% din fluxul de investiţii străine directe ale nerezidenţilor, care pentru perioada menţionată au totalizat 3 720 milioane euro. Este de aşteptat ca, odată cu reluarea creşterii economice, sectorul privat să înregistreze din nou deficite. Pentru ca deficitul de cont curent al României să rămână în limite sustenabile, este necesar ca, începând cu anul următor, deficitul bugetar să se restrângă sub valoarea de 7,3% din PIB estimată pentru anul acesta”, se arată în document.
SURSA: Mediafax