Primele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Radio Chişinău.

Pfizer va da undă verde livrărilor de vaccin în Republica Moldova după ce a primit asigurări că autorităţile moldovene dispun de condiţii speciale de păstrare şi transportare a acestuia, la temperaturi foarte joase, a indicat Maia Sandu pe pagina sa Facebook.

‘Dosarul cu actele necesare va fi trimis miercuri la Chişinău, iar vineri reprezentanţii companiei vor avea o şedinţă cu echipa responsabilă de procesul de imunizare din Republica Moldova. Am discutat cu echipa de la Pfizer şi despre condiţiile de recepţionare a vaccinului în contextul donaţiei din partea României, dar şi despre interesul nostru de a face achiziţii proprii de vaccin’, se mai arată în mesajul Maiei Sandu.

România a donat săptămâna trecută Republicii Moldova 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, ceea ce a permis autorităţilor moldovene să înceapă campania de vaccinare marţi, 2 martie. În total, Bucureştiul a promis să trimită la Chişinău 200.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Republica Moldova a demarat marți campania de vaccinare

Amintim că, Republica Moldova a demarat marţi campania de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus, informează presa de pesta Prut.

Primele doze au ajuns de dimineaţă la Spitalul Clinic Republican, iar prima persoana vaccinată din Republica Moldova a fost şeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă II, Alexandru Botezatu, transmit MOLDPRES şi Radio Chişinău.

„Ţin acest certificat de vaccinare cu aceleaşi emoţii cu care am primit diploma de absolvire, cu gânduri bune că în sfârşit există o speranţă. (…) Vaccinul este colacul de salvare”, a declarat medicul Alexandru Botezatu, citat de Deschide.md.

De asemenea, medicul a declarat jurnaliştilor că injectarea nu a fost dureroasă şi a îndemnat populaţia să se vaccineze.

Potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova (MSMPS), primii vor fi vaccinaţi medicii de la terapie intensivă şi cei din secţiile cu profil COVID-19. Ulterior, de vaccin vor beneficia toţi angajaţii din sistemul medical.