Primele efecte ale reţelei „Big Brother” instalată în stradă de primărie

camera_video_strada

Cele 185 de camere video montate în 2009 pe raza sectorului 2 au contribuit la reducerea cu până la 50% a infracţionalităţii şi a actelor antisociale, a anunţat vineri primarul Neculai Onţanu, cu ocazia prezentării unui bilanţ al sistemului de monitorizare video.

Edilul a arătat că întregul sistem de monitorizare se compune din trei subsisteme care sunt deja în funcţiune şi urmează să mai fie implementate altele două, până la sfârşitul acestui an. Unul dintre ele are finanţare europeană, iar celălalt are fonduri aprobate de la bugetul local şi sunt în procedură de licitaţie.

Vor mai fi instalate alte 480 de camere video noi, dintre care 294 montate pe clădiri şi 186 pe stâlpi, astfel încât sectorul 2, din primul trimestru al anului viitor, va fi primul din Bucureşti care va fi acoperit în întregime cu sistemul de monitorizare stradală.

‘Aceste camere video ne ajută să monitorizăm traficul rutier şi prevenirea altercaţiilor stradale. Sunt importante în prevenirea infracţionalităţii în zonele de risc. Ele sunt folositoare şi ca probe în instanţă pentru depistarea persoanelor care comit acte antisociale’, a spus primarul Onţanu.

Directorul general al Poliţiei sectorului 2, Aurel Dobrilă, a prezentat cu această ocazie presei imagini surprinse de aceste camere video care asigură o supraveghere generală a obiectivelor din zona monitorizată şi a declarat că intervenţiile poliţiştilor locali, dar şi a altor efective care sunt solicitate să intervină în caz de nevoie se soluţionează între şapte minute noaptea şi 12 minute pe perioada zilei.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a apreciat proiectul Primăriei şi a caracterizat sectorul 2 ca unul dintre cele mai sigure din Capitală din punct de vedere al ordinii publice.

‘Avem dovada că de siguranţa fiecărui sector ţine şi siguranţa oraşului. Dacă fiecare îşi face ordine la el în sector la nivelul Capitalei putem vorbi de o situaţie mai bună’, a spus Atănăsoaei, care a afirmat că din 2009 până în prezent infracţiunile de orice natură au scăzut.

Potrivit acestuia, în 2009 erau înregistrate 7.800 de acte de violenţă, iar în 2011 centralizările arată cu circa 1.000 mai puţin.

În ceea ce priveşte furturile stradale, numărul acestora a scăzut în ultimii doi ani, cele din maşini de la 10.200 la 7.200, iar tâlhăriile în spaţiul public de la 71 la 45.

‘Este important ca oamenii să cunoască despre acest sistem pentru că statisticile arată că prevenţia este necesară’, a spus Atănăsoaei.

Primarul Neculai Onţanu a arătat că toate capturile sunt în general ale unor produse contrafăcute şi înşelătoare, exemplificând cu pachetele de ţigări care de regulă se comercializează goale înăuntru sau conţin alte substanţe decât tutun.

Prezent la conferinţa de presă, Ababei Roberto, şeful Poliţiei sectorului 2, a menţionat rolul camerelor video montate în oraş pentru prevenirea şi sprijinirea acţiunilor de combatere a fenomenului infracţional. Din 2008 infracţionalitatea stradală a scăzut de la 60, la 50 în 2011, acolo unde există camerele de monitorizare.

În Sectorul 2 sistemul de monitorizare există în 31 de intersecţii mari, în arealul Baicului şi cartierul Creangă. Cele două subsisteme ce urmează a fi implementate din 2012 vor acoperi arealul Steaua Roşie, Plumbuita şi Petricani.

Neculai Onţanu a precizat că la nivelul Uniunii Europene sunt finanţate asemenea proiecte care vizează strict infractorii, nu viaţa privată a oamenilor.

‘Ne interesează infractorii, să îi prindem pe hoţi, pe cei care fură autoturisme, cei care atentează la proprietăţile oamenilor, care se dedau la tâlhării, fapte antisociale. Rezultatele sunt doar câteva prezentate aici, ele sunt mai ample, rolul preventiv este esenţial. Când s-au săvârşit faptele nelegale, sistemul ajută poliţiştii pentru a prinde infractorii. Trebuie să le fie frică lor de acest sistem, nu celor care nu au nimic de-a face cu aceste aspecte negative’, a spus edilul sectorului 2.