Rudel Obreja are cancer în stare avansată
Rudel Obreja (fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box) a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul penal „Gala Bute”, însă, la finalul lunii iulie, acesta a fost eliberat pentru a se putea trata de cancer într-un spital civil. Consiliul Mondial al Boxului (WBC) a solicitat eliberarea sa deoarece este bolnav de cancer în stadiu avansat.
Jurnaliștii de la MediaFlux au văzut marți cum Rudel Obreja și-a părăsit domiciliul de pe strada Caimatei din București pentru a merge până la o adresă de pe Șoseaua Colentina. Acesta a fost însoțit de soția sa, care a condus mașina până la destinația respectivă.
În fotografiile realizate de jurnaliști se poate observa cu ușurință că fostul președinte al Federației Române de Box a slăbit mult și se deplasează greu. Bărbatul aproape că este de nerecunoscut dacă comparăm aceste poze cu o fotografie veche cu el.
Familia sa a povestit că el avea dureri abdominale de trei luni de zile. Din cauza durerilor mari, acesta a fost dus de urgență la spital, unde a fost diagnosticat cu cancer în stare avansată. Soția sa a spus că starea sa de sănătate s-a deteriorat în închisoare, susținând că a fost dus la spital prea târziu.
Consiliul Mondial al Boxului susține că lui Rudel Obreja i-au fost încălcate drepturile
La auzul acestor declarații, Consiliul Mondial al Boxului (WBC) i-a criticat dur pe medicii din penitenciarul în care se afla Rudel Obreja, acuzând, totodată, că drepturile sale au fost încălcate.
„Un diagnostic tardiv din cauza indiferenţei medicilor din penitenciare şi din cauza răspunsului tardiv din sistemul penitenciarelor. Drepturile domnului Obreja au fost grav violate. Codurile internaţionale interzic tortura şi tratamentul inuman al indivizilor încarceraţi. Pe scurt, WBC consideră că dreptul la viaţă al domnului Obreja a fost profanat”, a transmis Consiliul Mondial al Boxului (WBC).
La acea vreme, însă, ministerul Justiţiei a spus că Rudel Oreja a beneficiat de asistenţă medicală în penitenciar în care a fost încarcerat şi a fost internat într-un spital public, însă el nu a depus acte care să ateste că ar fi suferit de o boală în perioada în care s-a aflat în libertate, iar depistarea unei boli în pușcărie nu înseamnă că acel deţinut s-a îmbolnăvit acolo.