Consiliul Local al Sectorului 5 a hotărât în luna august să majoreze cu 500% impozitul pentru 18 imobile lăsate în paragină, cu începere din 2019. Una dintre proprietăţi aparţine firmei de construcţii a „regilor asfaltului“ Sorin Vulpescu şi Dan Besciu.
În primăvara anului trecut, primarul capitalei Gabriela Firea adopta o hotărâre prin care permitea primăriilor de Sector să crească cu până la 500% impozitele pentru imobilele neîngrijite. Măsura era o punere în acord cu prevederile Codului Fiscal. În expunerea de motive a acelei hotărâri se preciza că primăriile Sectoarelor 2 şi 5 vizează deja majorarea impozitelor pentru proprietăţile lăsate în paragină.
Un an mai târziu, Primăria Sectorului 5 a întocmit o primă listă cu 18 imobile care din 2019 vor avea impozitele majorate cu 500%. Printre acestea, şapte sunt în proprietatea unor firme, iar unele sunt clădiri de patrimoniu, cum este cazul clădirilor fostei fabrici de bere Rahova. În cazul fostei fabrici de bere, viceprimarul Marian Ţigănuş a atras atenţia în cadrul şedinţei în care s-a decis supraimpozitare că există un litigiu civil între moştenitorii familiei Bragadiru şi statul român în privinţa privatizării fabricii de bere Rahova.
Un alt caz este al unei foste platforme industriale amplasate peste drum de Colegiul Naţional de Apărare. Aceasta este în proprietatea celebrei firme de construcţii Euro Construct Trading 98, controlată de antreprenorii Sorin Vulpescu şi Dan Besciu. Contactaţi de Capital, reprezentanţii companiei nu au vrut să comenteze decizia primăriei. Cert este că de la un impozit pe clădiri de câteva mii de euro, aceştia vor ajunge să achite câteva zeci de mii de euro şi asta an de an până când o comisie de control a primăriei constată că imobilul nu mai este neîngrijit. În această categorie intră imobilele „în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, faţade nereparate/necurăţate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură“, conform Codului Fiscal.
Mină de aur pentru primării
Impozitele colectate de primării de la firmele care deţin clădiri nerezidenţiale reprezintă una dintre principalele surse de venit la bugetele locale. Astăzi, proprietarii celor 2,53 de milioane de metri pătraţi de spaţii de birouri, funcţionale la nivel de Bucureşti, varsă anual în vistieria primăriilor de Sector circa 31,8 mil. euro, în timp ce mallurile şi parcurile de retail, care totalizează o suprafaţă de 1,1 milioane de metri pătraţi, sunt impozitate anual cu 23,7 mil. euro, potrivit calculelor Capital realizate pe baza datelor furnizate de compania de consultanţă imobiliară JLL.
Capital a estimat nivelul impozitelor pe baza taxei de administrate plătită lunar de chiriaşii acestor imobile. Impozitul pe clădirile cu destinaţie de birouri şi retail are o pondere de circa 30-35% în taxa de administrare. La nivelul Bucureştiului, valoarea medie lunară a taxei de administrare specifice clădirilor de birouri este de 3,5 euro/mp, astfel că impozitul lunar datorat poate fi estimat la circa 1,05 euro/mp. În cazul centrelor comerciale şi al parcurilor de retail din Bucureşti, taxa de administrare plătită lunar de chiriaşi variază între 6 şi 8 euro/mp, de unde rezultă un cost mediu cu impozitarea spaţiilor de retail de 1,8 euro/mp/lună.
Începând din 2016, impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote asupra valorii de impozitare determinate dintr-un raport de evaluare semnat de un evaluator autorizat ANEVAR, conform Codului Fiscal.
Primăriile aplică imobilelor cu destinaţie rezidenţială o cotă de impozitare cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, iar celor cu destinaţie nerezidenţială o cotă cuprinsă între 0,2 şi 1,3%.
Lista imobilelor pentru care impozitul se măreşte cu 500% din 2019
- Str. Cornea Ion nr. 13
- Str. Prelungirea Ferentari nr. 87
- Str. Dretea nr. 3
- Str. Eternităţii nr. 44
- Str. Serg. Turturică nr. 41
- Drumul Ghindari nr. 22-32
- Drumul Ghindari nr. 50
- Drumul Ghindari nr. 46-48
- Str. Spaţiului nr. 10
- Str. Elena şi Vasile Cojocaru nr. 51
- Str. Marc Aureliu nr. 3
- Calea Rahovei nr. 157A (proprietatea SC Bere Băuturi Bucureşti SRL)
- Şos Panduri nr. 77 (proprietatea SC Euro Construct Trading 98)
- Str. Luceafărului nr. 11 (proprietatea BCN Construcţii şi Promovări SRL)
- Str. Samuil Vulcan nr. 12 (proprietatea SC Strategic Land Investments SRL; lichidator judiciar Evoinsol SRL)
- Str. Uranus nr. 144 (proprietatea SC Hisparom Imobiliare SRL)
- Calea Rahovei nr. 157 (proprietatea SC Rahova Halls – American Mall SRL)
- Bd. Tudor Vladimirescu nr. 31 (proprietatea SC Romilexim Trading Limited SRL).