Şoferii implicaţi în tamponări uşoare nu se mai duc împreună la secţiile de poliţie, ci la companiile de asigurare. Cauza: nu ştiu să completeze formularele de constatare amiabilă.

Soluţionarea amiabilă a accidentelor fără victime între două autovehicule ar fi trebuit să aducă două avantaje majore pentru conducătorii auto din România: absenţa amenzilor sau a punctelor penalizatoare şi cea a drumurilor la secţiile de poliţie împreună cu celălalt şofer implicat în tamponare. Însă, procedura demarează într-un stil autentic românesc: şoferii au înlocuit vizitele la Poliţie cu cele la companiile de asigurare la care au încheiat poliţele. Aceasta deoarece nu ştiu cum se aplică exact procedura de constatare amiabilă şi nici cum să completeze formularele tipizate, puse la dispoziţie de asigurători.

„Acum se prezintă la noi precum la Poliţie: vin ambii şoferi, cu formularul de constatare necompletat şi încep să întrebe: «aici ce scriu»?“, povesteşte Mădălin Roşu, şeful serviciului Managementul Daunelor de la Generali, despre primele zile de aplicare a procedurii de constatare amiabilă.

Şi alţi asigurători confirmă soluţia găsită de şoferi. „Oamenii nu ştiu să folosească formularele. (…) Mulţi vin împreună şi dacă la depunerea dosarului îşi dau seama că au greşit la completarea formularului, îl recompletează”, spune Dan Lazăr, director adjunct al D  iviziei de daune a Allianz-Țiriac, referindu-se tot la primele zile.

Din astfel de motive, proprietarilor de autovehicule le ia mai mult timp să îşi deschidă dosarele de daună faţă de situaţia în care veneau la asigurători cu procesul-verbal încheiat de Poliţie.

Reguli pentru obţinerea despăgubirilor prin constatare amiabilă

167-33269-13_sign_28.jpgŞoferii care cad de acord să aplice constatarea amiabilă nu sunt obligaţi să meargă împreună la companiile de asigurare. Trebuie doar să completeze formularul, urmând ca acesta să fie depus la asigurător în momentul solicitării despăgubirii. Formularele de constatare amiabilă sunt formate din două foi autocopiante, din care fiecare şofer păstrează un exemplar.

Completarea formularului de către şoferi nu înseamnă recunoaşterea vinovăţiei, ci numai descrierea modului şi a împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Inspectorii de daune ai asigurătorilor urmează să stabilească ulterior, pe baza informaţiilor completate în formular, care dintre cei doi şoferi a fost vinovat. Consecinţa: pe poliţa RCA deţinută de proprietarul vinovat va fi reparată maşina şoferului nevinovat.

Concomitent, documentele necesare reparării maşinii urmează să fie obţinute de la companii de asigurare odată cu depunerea formularului completat.

Accidentele care pot fi soluţionate amical între conducătorii auto sunt cele în care au fost implicate numai două autovehicule, dacă nu au avut ca rezultat  vătămări corporale şi nici pagube provocate terţilor – în această ultimă categorie intră, de exemplu, gardurile avariate de autovehiculele asigurate.