"Pecia lungă, cârnaţi de casă afumaţi, cârnăciori picanţi afumaţi, 'peştişor' afumat şi clisă afumată, toate produse din carne de porc ale unei firme din Şimleu Silvaniei, sunt primele atestate ca produse tradiţionale în Sălaj, după intrarea în vigoare a Ordinului comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ce reglementează această atestare", a declarat directorul Direcţiei Agricole Sălaj, Valentin Duca.
Potrivit acestuia, încă o firmă din Zalău intenţionează să obţină atestare pentru câteva produse tradiţionale din carne, în vreme ce un dosar al Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Sălaj a fost respins pentru că atestarea se poate face doar de către persoane fizice sau juridice. Termenul limită până la care se mai poate solicita atestarea de produse tradiţionale este 30 noiembrie.
Valentin Duca subliniază că în Sălaj au existat 160 de produse tradiţionale atestate, dintre care 10 produse lactate, 24 produse din carne şi preparate din carne şi 103 produse de panificaţie, însă în multe cazuri nu era vorba de produse care să justifice încadrarea lor ca tradiţionale.
"Erau, de exemplu, tot felul de tipuri de pâine, însă nu existau mari deosebiri între ele", afirmă sursa citată.
Legislaţia ce a intrat în vigoare în luna decembrie 2013 prevede că Direcţia generală industrie alimentară, prin compartimentul de specialitate cu atribuţii în domeniul produselor tradiţionale, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale înfiinţează şi administrează Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT). Pentru a figura în RNPT, produsul tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare realizate manual şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.
Conform noilor reglementări, produsul tradiţional atestat trebuie să fie fabricat pe teritoriul României, cu materie primă locală, care nu are în compoziţia sa aditivi alimentari şi este făcut după o reţetă tradiţională. De asemenea, modul de producţie şi de prelucrare şi procedeul tehnologic trebuie să fie tradiţionale şi să se distingă de alte produse similare, din aceeaşi categorie.
AGERPRES