Protest al angajaților din penitenciare și polițiștilor în fața Guvernului, împotriva măsurilor de austeritate din „Ordonanța trenuleț”

Primele proteste după „Ordonanța trenuleț”. Angajați din sistemul penitenciar și polițiști urmează să protesteze, luni, în fața sediului Guvernului, simultan cu ședința Executivului programată la Palatul Victoria, în cadrul căreia urmează să fie adoptate măsuri de înghețare a pensiilor și salariilor, precum și decizii privind neplata orelor suplimentare din sectorul bugetar.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis, printr-un comunicat, că polițiștii și polițiștii de penitenciare intenționează să protesteze împotriva măsurilor de austeritate introduse prin ceea ce numesc „Ordonanța trenuleț”.

Aceștia au subliniat că Guvernul, într-un mod considerat iresponsabil, nu doar că îngheață salariile angajaților din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, ci le reduce efectiv, fapt ce ar putea conduce la deprofesionalizarea instituțiilor de forță ale statului.

Sindicaliștii au atras atenția că o astfel de situație va face ca tot mai puțini români competenți, cu principii și valori etice, să fie dispuși să poarte uniforma statului pentru salarii insuficiente.

„Într-o manieră iresponsabilă, fără să se gândească la consecinţe, Guvernul nu îngheaţă salariile angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ci taie salariile acestei categorii socio-profesionale, situaţie care va conduce la deprofesionalizarea instituţiilor de forţă ale statului.

Clasa politică vrea poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de penitenciare, militari, SRI-işti, SPP-işti, SIE-işti care să posede doar două calităţi: 1. să aibă CNP românesc şi 2. să respire, deoarece niciun român competent, cu principii şi valori etice nu va mai vrea să poarte uniforma statului pe 3000 de lei salariu lunar”, acuză Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Infractorii vor profita de problemele generate de deciziile Guvernului, acuză sindicaliștii

Primele proteste după „Ordonanța trenuleț”. În același document, Federația a semnalat că deficitul de personal, estimat la peste 30%, împreună cu neplata muncii suplimentare și a celei prestate în zilele de weekend sau sărbători legale, ar putea paraliza structurile din sectorul de apărare și securitate națională.

Sindicaliștii au avertizat că astfel de măsuri vor face aceste profesii neatractive, fapt ce ar putea favoriza infractorii și afecta grav calitatea serviciilor publice.

„Din cauza deficitului acut de personal de peste 30%, neplata muncii suplimentare şi a muncii în zile de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, vor pune pe butuci structurile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Niciun angajat din instituţiile de forţă nu va mai dori să muncească gratis, doar dacă este obligat să desfăşoare muncă forţată, noua formă de sclavie modernă, impusă de Ordonanţa trenuleţ, situaţie nedorită care va afecta calitatea serviciilor oferite cetăţenilor de aceste instituţiile ale statului, făcându-le neatractive, spre bucuria infractorilor care uşor, uşor vor pune stăpânire pe România”, se mai arată în comunicatul citat.

Mai mult, Federația a lansat un avertisment sever, conform căruia, dacă Guvernul nu va renunța la măsurile propuse, sistemul penitenciar riscă să se blocheze complet.

Asta ar duce la imposibilitatea respectării drepturilor persoanelor private de libertate, generând revolte în penitenciare și posibile condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).