Referitor la percheziţiile efectuate de Inspectoratul General al Poliţiei Române în vederea traficului cu tutun efectuat prin intermediul coletelor trimise prin corespondenţă, Poşta Română arată că a oferit tot sprijinul necesar autorităţilor pentru desfăşurarea acţiunii.
„Totodată, precizăm că răspunderea pentru conţinutul coletelor aparţine exclusiv expeditorilor. Angajaţii Poştei Române sunt răspunzători de respectarea normelor cu privire la lista obiectelor interzise şi admise la expediere din oficiile poştale. Astfel, atât pe site-ul oficial al companiei, cât şi în oficiile poştale, există afişate liste cu obiectele care nu pot fi trimise. Mai mult, fiecare salariat este instruit să informeze corect clienţii în astfel de situaţii, dacă un colet este prezentat deschis. În cazul în care coletele vin ambalate şi sunt destinate ţarilor membre UE, răspunderea asupra conţinutului acestuia îi revine în totalitate expeditorului”, arată Poşta în comunicat.
În cazul în care un colet este destinat ţărilor non UE, acesta se deschide pentru a fi vămuit.
„În cazul de faţă, însă, fiind colete interne, tutunul şi înlocuitorii de tutun prelucraţi nu se regăsesc pe listele cu obiecte interzise la expediere. Poşta Română încurajează acţiunile de control ale statului şi colaborează strâns cu orice autoritate de control abilitată pentru sprijinirea unor astfel de acţiuni şi pe viitor”, se menţionează în comunicat.
S-au confiscat 1.600 de kilograme de tutun din care s-ar fi putut confecţiona două milioane de ţigarete.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, aceste acţiuni au debutat în urmă cu două zile şi au avut la bază o documentare informativă minuţioasă, reuşindu-se până acum confiscarea a 1.600 de kilograme de tutun prelucrat, supus accizării. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 140.000 de euro.