Creșterea popularității extremei drepte în Olanda, evidentă la alegerile europarlamentare de joi, a stârnit atenția analiștilor și a politicienilor europeni. Cu toate acestea, rezultatele finale urmează să fie confirmate abia duminică seară, iar perspectivele politice sunt încă subiect de speculație și dezbateri intense.
Rezultate exit-poll: Social-Democrații conduși de Timmermans câștigă în Olanda
La alegerile europarlamentare de joi, olandezii au confirmat creșterea popularității extremei drepte. Totuși, aceasta nu a reușit să ocupe prima poziție, care a fost câștigată de social-democrații conduși de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, conform unui sondaj la ieșirea de la urne.
Alegătorii olandezi au desemnat șapte eurodeputați din Partidul pentru Libertate (PVV), formațiunea de extremă dreapta condusă de Geert Wilders, care la alegerile europarlamentare din 2019 câștigase doar un singur mandat. Însă, alianța social-democrată condusă de Frans Timmermans a reușit să obțină opt mandate.
Timmermans s-a bucurat de rezultatele alegerilor, considerând că este un semnal important care arată că toate partidele pro-europene au un scor bun la aceste alegeri.
„Cred că este un semnal important care arată că toate partidele pro-europene au un scor bun la aceste alegeri”, a declarat Timmermans.
Rezultatele oficiale vor fi anunțate abia duminică seara, odată ce procesul electoral se va fi încheiat și în celelalte state membre ale UE.
Dar rezultatele obținute în Olanda de social-democrați și ecologiști îi încurajează pe aliații lor din restul blocului comunitar, care se tem de creșterea popularității partidelor conservatoare și de dreapta radicală.
Această situație este urmărită cu mare atenție în Franța, unde sondajele premergătoare alegerilor indică ca favorită formațiunea de extremă dreapta „Adunarea Națională”.
Va fi multă agitaţie în zilele următoare
Un analist al Eurasia Group, Mujtaba Rahman, explică că în următoarele zile va exista multă agitație în legătură cu creșterea extremei drepte. Cu toate acestea, el subliniază că situația este mai complexă. Rahman indică faptul că partidele centriste sunt susceptibile să reziste și că, chiar dacă numărul de deputați de extremă dreapta va crește la Bruxelles, lipsa unei majorități și lipsa de organizare îi vor limita impactul.
„Va fi multă agitaţie în zilele următoare pe tema creşterii extremei drepte. Adevărul este însă mai complex. Mai întâi pentru că partidele centriste vor rezista şi, în al doilea rând, pentru că, chiar dacă va creşte numărul deputaţilor de extremă dreapta la Bruxelles, absenţa unei majorităţi şi lipsa lor de organizare le va limita impactul”, explică un analist al Eurasia Group, Mujtaba Rahman.
Se estimează că aproximativ 370 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale UE își vor exprima voturile pentru cei 720 de europarlamentari până duminică seara. În timpul campaniei electorale, agenda dezbaterilor a fost dominată în multe țări de problema imigrației, impusă în special de către extrema dreaptă.
Cu toate acestea, majoritatea analiștilor consideră că avansul așteptat al extremei drepte nu va schimba echilibrul actual de putere în Parlamentul European.
Se preconizează că „marea coaliție” formată din cele trei principale grupuri politice europene – popularii (PPE), socialiștii (S&D) și Renew, care pot fi susținute și de grupul Verzilor, care are o orientare ideologică progresistă – își va menține majoritatea, chiar dacă cu un număr mai mic de mandate.
Marja de manevră a acestei coaliții ar putea fi redusă la punctul în care va necesita sprijinul eurodeputaților din grupurile de dreapta radicală, cum ar fi Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și Identitate și Democrație (ID), grupuri ideologic apropiate, dar divizate.
Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene și membră a PPE, care își dorește un nou mandat în acest post, a sugerat că ar fi deschisă către o înțelegere cu grupul conservatorilor în cazul în care nu va obține majoritatea dorită în noul Parlament European. Ea a menționat-o pe Giorgia Meloni, șefa guvernului italian, a cărei partid, „Fratelli d’Italia” (Frații Italiei), este membru al grupului ECR.